Vlada ni pristojna za odločanje o prostih dneh

Vir: Zajem zaslona

V ponedeljek je Robert Golob v večerni oddaji 24ur com najavil, da imajo na vladi koalicijski predlog, da 14. 8. razglasijo za dela prost dan. Napovedal je, da bo to najverjetneje dan solidarnosti, “ker si želimo, da se na ta dan vsi posvetimo temu, da očistimo svoj dom ali pa da pomagamo drugim”.

Vlada je nato včeraj to tudi sprejela, dela prost dan so poimenovali dan solidarnosti, stroški bodo šli v breme podjetij. Prost dan tudi ne bo prinesel nobene dodane vrednosti. Vprašanje pa je, če bo do tega sploh prišlo.

Danes se je namreč izkazalo, da vlada ni pristojna za odločanje o prostih dneh. Po zakonu o tem lahko odločajo le poslanci. Ti bodo sicer o tem odločali danes, z dopolnilom, kot so ga v državnem zboru predlagali poslanci Svobode, SD in Levice k Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Peter Jančič, urednik in lastnik portala spletnicasopis.eu, pa opozarja, da je ravnanje vladajočih “nekoliko sporno, ko zakon o naravnih nesrečah dopolnjujejo z novo vsebino, kar se praviloma ne sme”.

Težava bo tudi, ker zakon obvelja dan po objavi v uradnem listu, kar pa ne bo preprosto zagotoviti do ponedeljka prihodnji teden, pa čeprav o interventnem zakonu ni mogoč referendum. Vladajočim poslancem se teoretično lahko izide le, če se bo državni svet zelo hitro odpovedal pravici do veta.

V javnosti je tudi sicer veliko pomislekov o smiselnosti takšnega dneva. Številni opozarjajo, da datum 14. avgust ni izbran naključno. Gre za ponedeljek, s katerim si bodo mnogi podaljšali proste dni ob koncu tedna, v torek, 15. avgust, pa je tudi praznik, dela prost dan.

Nas pa je zelo zmotila navedba Roberta Goloba, ki jo je prek družbenih omrežij delila vlada. To pa je, “da se na ta dan vsi posvetimo temu, da očistimo svoj dom ali pa da pomagamo drugim”.

Prvenstveno torej – čistimo dom, imejmo gospodinjski dan.

Spomnimo. V trdih komunističnih časih so proste t. i. gospodinjske dneve imeli v Vzhodni Nemčiji. Danes je že malo drugače, moderni bogati socialisti proste dni izkoriščajo za dopust na morju.

M. D.