Vlada naj izda mrliške liste za 14.901 žrtev komunističnega režima

Seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, Državni zbor RS, 10. maj 2024 (vir: Zajem zaslona)

Komisija državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi Jože Tanko, je na včerajšnji seji obravnavala apel štirih civilnih gibanj v zvezi z žrtvami komunističnega nasilja. Poslanci koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so sejo obstruirali, komisija ni bila sklepčna, zato tudi niso mogli glasovati o predlaganih sklepih. Glasovanje bodo opravili pisno, na dopisni seji.

Vlado pozivajo, naj izda mrliške liste za 14.901 do sedaj znano žrtev komunističnega režima in jih vključi v državne evidence ter javno objavi.

Po predlaganih sklepih bodo med drugim vlado pozvali, da v sodelovanju s komisijo vlade za reševanje prikritih grobišč ponovno preveri seznam žrtev druge svetovne vojne, na katerem je najmanj 43.000 žrtev, ki še niso vpisane v register umrlih in ga je pripravil Inštitut za novejšo zgodovino.

Prav tako bodo vlado pozvali k pripravi ustreznega akta, s katerim bi zločine komunizma obsodili kot zavržne, ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa, naj “preneha z izgovori”, da za pokop slovenskih in romskih žrtev komunistične revolucije na Žalah ali na Orlovem vrhu ni prostora.

Predsednik Društva Združeni ob lipi sprave Janez Juhant je spomnil na leto 1989, ko so posadili lipo sprave in prvič imeli možnost, da žalujejo za svojimi. Obžaloval je obstrukcijo poslancev koalicije, da se ne morejo skupaj pogovarjati o tem, kako tem žrtvam omogočiti dostojen pokop.

Predsednik Društva Nova Slovenska zaveza Matija Ogrin pa je ocenil, da ne obstaja nobena stvar, ki bi bila tako malo ideološka, kot je smrt osebe in dolžno spoštovanje, ki gre pokojni osebi. Zato vlado pozivajo, naj izda mrliške liste za 14.901 do sedaj znano žrtev komunističnega režima in jih vključi v državne evidence in javno objavi.

Vlasta Doležal Rus iz Civilne iniciativa Prebudimo Slovenijo je med drugim dejala: “Naša civilna iniciativa se podpisuje pod skupno peticijo, ki odločno zahteva nemudoma spremenjen odnos do lastnega naroda. Žrtve potrebujejo naš spomin.”

Na seji je sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je med drugim poudarila: “Stvari so se na evropski ravni obravnavale na precej drugačen način, z drugačno mero empatije, s sočutjem, z razumevanjem in predvsem z začudenjem, zakaj se v Sloveniji leta 2024 še vedno ukvarjamo s tem, da nekateri pobiti še danes nimajo svojega groba.”

Še nekaj poudarkov iz včerajšnje razprave:

Poslanka Alenka Helbl (SDS): “Ta apel vseh 4 iniciativ pravzaprav zahteva zelo malo, ampak zelo osnovno, temeljno normo. Dostojni pokop, sprejeti ustrezno izjavo in izdati mrliške liste. To je osnova. Tisto po vojni je necivilizacijsko, barbarsko dejanje. In še toliko let potem ne smemo reči, da je bil to zločin.”

Poslanec Anton Šturbej (SDS): “Izognimo se nekim ideološkim razpravam in pred državljankami in državljani pokažimo, da smo kulturni in dostojni, da ne bomo kazali Evropi nekih zabojčkov naših dedov, babic, ki ostajajo nepokopani. Koalicija, ki je obstruirala današnjo sejo, naj začne razmišljati o naših pokojnih, ki so še vedno pod macesni, smrekami, po grapah, da jih dostojno pokopljemo.”

Poslanec Andrej Hoivik (SDS): “Hvala, Jože Tanko,, da ste sklicali današnjo sejo Komisije za peticije, da bo ta ideal, ki ga je sicer režiser novodobne Antigone zapisal, dosegljiv, da bodo potomci teh ljudi zaživeli v takšnem miru, da bodo vedeli, kje so pokopani posmrtni ostanki, da bodo v spravi. In le tako bo lahko desnica lahko podala roko levici. Ko bomo lahko z istimi vatli obsodili vse tri totalitarizme.”

Poslanka Iva Dimic (NSi) je pozdravila sejo, na kateri se skupaj pogovarjajo o spravi, ker verjame, da je pomemben spomin na žrtve komunizma. Verjame tudi, da bodo s pogovori šli naprej, saj bi morale vse žrtve dobiti pravico do groba. Izrazila je upanje, da bo vlada zmogla moči in vrnila narodni dan spomina na žrtve komunizma, 17. maj, ki ga je lani ukinila.

Posnetek včerajšnje razprave Romane Tomc:

M. D.