Vlada in njena koalicija nista preprečili dviga oskrbnin v domovih za starejše

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Razmere v domovih za starejše se močno zaostrujejo. Kadrovska stiska zapira vrata domov za starejše, s 1. julijem pa so bili domovi primorani zvišati tudi cene oskrbnin. Vlada oziroma trenutna koalicija namreč ni želela prisluhniti predlogu SDS, da se veljavnost interventnega zakona, s katerim se je že preprečil dvig oskrbnin do 30. junija, podaljša še vse do konca tega leta. 

Predlog so koalicijski poslanci, med njimi tudi novomeška poslanka iz vrst Gibanje Svoboda Jožica Derganc, zavrnili že na pristojnem odboru, danes pa so to zavračali še v državnem zboru.

V poslanski skupini Slovenske demokratske stranke (SDS) so pripravili in v obravnavo vložili predlog sprememb Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva.

Namen tega je bil, da se višji stroški oskrbnin, ki so nastali zaradi vsesplošne draginje in zvišanja stroškov dela, do konca tega leta krijejo iz državnega proračuna. 

Glede na trenutne izračune, ki so jih pripravili v domovih za starejše, so se cene oskrbnin v posameznih domovih dvignile od 5 pa vse tja do 7 odstotkov, večjo finančno stisko pa bo zato krepko občutilo več kot 22 tisoč stanovalcev, ki danes bivajo v domovih za starejše. 

V SDS so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da se zavedajo, da podražitev oskrbnin pomeni veliko finančno obremenitev za stanovalce v domovih za starejše, njihove svojce in občine, ki krijejo stroške za tiste oskrbovance, ki nimajo potrebnih finančnih sredstev. S potrditvijo predloga zakona bi se preprečil občuten dvig cen oskrbnin v breme stanovalcev, ki danes živijo v domovih.

Dejstvo namreč je, da vlada ni odreagirala na pozive Skupnosti socialnih zavodov Slovenije niti direktorjev domov za starejše o neizogibnem dvigu oskrbnin, konkretnih odzivov ali kakršnihkoli predlogov pa doslej ni bilo podanih niti s strani ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za to področje. Dvig oskrbnin bo tako sedaj finančno bremenil stanovalce v domovih, saj koalicija predloga zakona žal na seji pristojnega odbora ni potrdila. 

Situacija bi zagotovo lahko bila bistveno drugačna, če vlada Roberta Goloba ne bi zamaknila že veljavnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Namreč, po zakonu o dolgotrajni oskrbi, sprejetem pod prejšnjo vlado, ki jo je vodila SDS, bi že z letošnjim letom oskrbovanci v domovih plačevali zgolj tako imenovani hotelski del storitev.

V upanju, da bosta vlada in njena koalicija znali prisluhniti ljudem so v SDS nato predlagali, da se v državnem proračunu zagotovijo dodatna finančna sredstva z namenom preprečitve dviga oskrbnin v domovih, ki bi bila v breme stanovalcev. A ta vlada, njena koalicija ter minister Simon Maljevac (Levica) so ljudi – tokrat predvsem tiste, ki institucionalno varstvo potrebujejo – s svojimi očitno praznimi obljubami znova pustili na cedilu in niso podprli predloga.

“Obžalujemo, da vlada nima posluha za državljane, še zlasti tiste iz najranljivejših skupin naše družbe,” so ob tem še sporočili iz SDS.

Na pristojnem odboru so predlog zakona, po katerem bi preprečili podražitve v domovih za starejše, podprli le poslanci SDS in NSi. Proti pa so bili v Gibanju Svoboda, SD in Levica, med njima tudi poslanka Jožica Derganc iz Novega mesta, pa tudi Bojan Čebela, predsednik seniorskega kluba Gibanja Svoboda.

Glasovanje proti starejšim na pristojnem odboru. Ker je predlog padel, so danes v državnem zboru opravili zgolj še razpravo, kjer pa je koalicija ponovila svoje mnenje. To je, da so proti.

A. L.