Vlada brez pravih idej za financiranje sanacije, zato uvaja davek

Luka Mesec napovedal nov davek. (vir: arhiv)

Vladni načrti za financiranje obnove po poplavah počasi dobivajo obrise. Čeprav je premier Robert Golob posredno zatrjeval, da bodo najprej postrgali vsepovsod, kjer se bo dalo in šele nato uvajali nove davke, je novi davek očitno dejstvo, in to še preden se je vlada sploh temeljito lotila iskanja denarja.

 

Kot je namreč včeraj povedal minister za delo iz vrst Levice Luka Mesec, vlada načrtuje uvedbo obveznega davka, ki ga bodo morali plačevati vsi državljani. Predvideno je, da bodo državljani plačali okoli 0,3 odstotka dohodnine, podjetja pa 0,8 odstotka dobička pred davki.

Davek bo treba po napovedih plačati v dveh obrokih, in sicer enega letos, drugega pa v prihodnjem letu. Obračunal ga bo Furs.

Prispevku se bo mogoče izogniti z dvema “solidarnostnima” sobotama.

Vodja opozicije, predsednik SDS Janez Janše je sicer v ponedeljkovem nastopu na POP TV ocenil, da bo uvajanje novih davkov svojevrsten test za vlado. Ob tem je tudi povedal, kako bi morala ravnati vlada: “Najprej je treba zbrati vsa možna solidarnostna evropska, delno tudi domača, nepovratna sredstva. V skladu za okrevanje je manevrski prostor, ki ga je treba izkoristiti. Zelo pomembno je tudi, da vlada dokaže, da je prej postrgala vse tisto, kar ni nujno potrebno, in gre šele potem na žepe davkoplačevalcev.” No, vlada Roberta Goloba gre očitno najprej na žepe davkoplačevalcev.

A. V.