(Video) Razprava poslanca Žana Mahniča: “Svoboda stranka kraje, klientelizma in pa korupcije”

Poslanec Žan Mahnič v državnem zboru (vir: Zajem zaslona)

V državnem zboru danes poteka razprava o boju proti korupciji, priporočila (izdelavo analiz, resolucij in študij) je pripravila kar vladna stranka, Gibanje Svoboda. Vse to na družbenih omrežjih zelo odmeva, izredno odmeven pa je govor Žana Mahniča, poslanca Slovenske demokratske stranke in nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade.

Govor poslanca Žana Mahniča objavljamo v celoti.

“Ja, res je neverjetno, kdo je danes sklicatelj te seje, tisti, ki ima dejansko vse vzvode v rokah, da bi lahko odpravil s korupcijo, ampak tega ne želi storiti, ker bi mu hitro zmanjkalo lastnih kadrov, da bi to sploh lahko počeli.

O korupciji je sejo sklicala stranka, ki je Boruta Jamnika imenovala na čelo SID banke. Stranka, ki je Andreja Ribiča imenovala za člana uprave DARS. Stranka, ki je poskrbelo za to, da je Žiga Debeljak danes na čelu SDH. O korupciji govori stranka, ki je Vesno Vuković imenovala za svojo generalno sekretarko, stranka, ki je Tomaža Modica postavila za strokovnega sodelavca preiskovalne komisije v parlamentu in nenazadnje o korupciji govori stranka, ki je Klemna Boštjančiča predlagala za ministra za finance. V posmeh vsem govori o korupciji stranka, ki je za predsednika Vlade predlagala dr. Roberta Goloba. Če kdaj, lahko govorimo o korupciji, kolegice in kolegi. V povezavi s temi imeni, ki ste jim vi priskrbeli vrhunske pozicije v tej državi, absolutno lahko govorimo.

Prej je kolegica omenila plakat, ki so bili ob avtocesti: “Rok Snežič, komu vse odpira vrata?” Zanimivo, ti plakati so se pojavili v času vaše vlade potem, ko nas že nikjer več ni bilo. Odpira vrata v SiDG, SDH, Luko Koper in pa DARS. Ja pa, to so vaše firme, direktor Luke Koper je vaš član, uprave DARS-a je vaš, na SiDG ste vašega postavili, to so vaše firme. In zanimivo, kdaj se je nehalo govoriti o tistem famoznem posnetku? Takrat, ko je Rok Snežič dejal, da je bilo teh 5 tisoč evrov namenjenih preko Ribiča Stranki Svoboda – takrat se je zadeva zaključila. Ampak, ker že govorimo o posnetkih, ne bom tudi jaz sledil v praksi, ne kot je gospa Šetinc takrat predvajala, pa včeraj Hoivik, imam tudi sam en posnetek, ki se sicer malo slabše sliši, zato bom kasneje tudi prebral, saj ni dolg, ampak vendarle ga bom predvajal, zato da ne bo kdo rekel, da sem si kaj izmislil / predvajanje posnetka – slaba slišnost/ Skratka, dejano je bilo:

“Kot veš, moj prijatelj Robert Golob tisti doktor, ki služi kot povezava, sem jaz rekel: Robert prosim stori to zame. Sprejmi 15 %. Jaz bom tebe, Roberta Goloba, uvedel pri sebi v firmi.”

Skratka, posnetek glede dogovarjanja o energetskih poslih med Gen-i in pa njegovimi podružnicami na Balkanu. Zanimivo. Ta posnetek seveda ni problematičen, ker so Roberta Goloba povezali s korupcijo. Zdaj pa ena zadeva, vi nam očitate nekoga, ki postavi kakšen plakat, ki pravi, da celo vam daje podkupnino. Kaj pa je korupcija, kolegice in kolegi, če ne to, da nekdo pripelje za svojega neformalnega svetovalca za varnost Miloša Milovića. Nekoga, ki je danes v zaporu. Danes je Miloš Milović v zaporu, ker je izginilo 309 tisoč evrov za fiktiven posel. Pustimo sicer, da je takrat Miloš Milović rekel, da je šel denar, gotovina od tega posla, direktno v roke Aleksandru Čeferinu. Ampak, ko sem Roberta Goloba vprašal, ali poznate Miloša Milovića, je dejal: “Okej, se opravičujem, ampak gospod poslanec ima pač dvojno domišljijo. Ne, gospod Milović ni v ničemer, na nobeni funkciji ni imenovan, še manj zaposlen, za moje varovanje ne skrbi.” In glej ga zlomka, pride potem pismo vašega direktorja policije (Boštjana) Lindava v javnost, kjer piše, ko so se srečali tukaj v Državnem zboru, ko je bil Robert Golob mandatar: “Potem smo šli iz pisarne, v predsobi pa je še vedno stal moški, ki se je predstavil kot Miloš Milović. Navedenemu je v kratkem razgovoru dejal, da je zadolžen za varovanje predsednika in mi s klicem na moj telefon posredoval svojo telefonsko številko, ki sem jo vnesel med stike. In kasneje Boštjan Lindav piše, kako je tudi večkrat kasneje govoril z Milošem Milovićem. Kako je Miloš Milović želel, da se določene zaposli v policiji, kako je sam reorganiziral varovanje predsednika vlade. In nenazadnje, govorite o korupciji. S korupcijo se mora spopadati policija. In zdaj pa poglejmo, kaj vi počnete s to policijo? Nastavljate kadre, da se ja ne bodo spopadali s korupcijo. Kaj je dejala Tatjana Bobnar? “Predsednik Vlade je od mene kot od ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna, ki so bila nesprejemljiva, zato ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji, še celo več, nekdo naj bi moral za to, da bi jaz ostala ministrica, izgubiti službo. In v bistvu izhajal je iz tega stališča, da zato, ker je on predsednik Vlade, lahko seveda to od mene zahteva.” Predsednik Vlade, ki naroča, koga naj se v policiji imenuje, ki je po pričanju Tatjane Bobnar dejal, da on pa, se pravi Darku Muženiču 100 % zaupa, ker je to 100 % njegov človek.

Seveda je njegov človek, ker skrbi za to, da se njegovih rabot na policiji ne preiskuje. In dokler boste s policijo počeli to, kar počnete, dokler bodo Miloš Milović in podobni kadrovali v policiji, dokler se bo nastavljalo kadre, za katere Robert Golob zahteva, da se jih nastavi, toliko časa vi nimate nobene pravice govoriti o korupciji, ker omogočate korupcijo, zato ker je Svoboda stranka kraje, klientelizma in pa korupcije.”

Posnetek govora poslanca Žana Mahniča (za ogled kliknite na fotografijo):

In še posnetek o 15 % proviziji za Roberta Goloba:

 

M. D.