Vesela novica za upokojence: Dodatek bo kmalu izplačan

(vir: pixabay.com)

Izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil, ki ga predvideva deseti protikoronski zakon (PKP10), bo izvedeno 14. januarja 2022, je včeraj objavil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Gre za izplačila po 10. protikoronskem zakonu, ki ga je vlada potrdila 19. novembra, v državnem zboru pa je bil zakon nato potrjen tik pred novim letom, v KUL so glasovali proti.

Solidarnostni dodatek za upokojence in uživalce invalidskih nadomestil, ki so brezposelne osebe s stalnim prebivališčem v RS, bo ZPIZ izplačal 14. januarja 2022, in sicer v treh različnih višinah:

– pokojnina/invalidsko nadomestilo do 523,00 evrov:                                        300 evrov
– pokojnina/invalidsko nadomestilo med 523,01 in 628,00 evrov:                       230 evrov
– pokojnina/invalidsko nadomestilo med 628,01 in 732,00 evrov:                       130 evrov

Pri določitvi višine solidarnostnega dodatka za upokojence se upošteva višina pokojnine oziroma nadomestila, ki ga uživalec prejme v mesecu decembru 2021.

Solidarnostni dodatek za upokojence bodo prejeli tudi tisti zavarovanci, ki so bili v obvezno
zavarovanje vključeni za ožji obseg pravic. Prejeli ga bodo tudi tisti, ki so bili upokojeni na podlagi zakona o starostnem zavarovanju kmetov.

Solidarnostni dodatek bo prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, in ki bodo do le-tega upravičeni, zavod izplačal v enem od naslednjih mesecev po vložitvi vloge upravičenca.

Letos bo prvič solidarnostni dodatek za upokojence izplačan tudi upokojencem in brezposelnim uživalcem invalidskih nadomestil, z začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, in sicer pri izplačilu pokojnine za mesec februar 2022.

Znesek izplačanega dodatka se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, in ne bo podlaga za rubež na podlagi sklepov o izvršbi, izdanih po Zakonu o izvršbi in zavarovanju ali po Zakonu o davčnem postopku.

Znesek solidarnostnega dodatka ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka bodo s strani zavoda prejeli tudi obvestilo o nakazilu prejemkov.

Še več podrobnosti o izplačilih je dostopnih na povezavi: ZPIZ

Spomnimo. Tako so glasovali poslanci Jugovzhodne Slovenije:

Proti je glasoval kočevski poslanec Predrag Baković (SD).

Za zakon so glasovali: Anja Bah Žibert, Franci Kepa, Jože Tanko (vsi SDS) in Blaž Pavlin (NSi).

ZA zakon so glasovali poslanci: SDS, SMC, NSi, SNS, DeSUS in narodnosti.

PROTI so bili poslanci: SD, LMŠ, Levica, SAB in Nepovezani.

Poimensko glasovanje in glasovanje po poslanskih skupinah lahko preverite na povezavi: Kdo je podprl pomoč upokojencem in ostalim ranljivim skupinam in kdo je bil proti?

A. L.