Velikonočni ponedeljek: Dan za obiske, izlete, srečanja, pohode

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Na današnji velikonočni ponedeljek se bodo mnogi odpravili od doma. Po običaju namreč verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob Jezusovem vstajenju. Pri nas je velikonočni ponedeljek enako kot v večini evropskih držav dela prost.

Po ljudskem običaju je zato ta dan namenjen obiskom, marsikje pa je tudi dela prost dan. Slednje številni izkoristijo za obiske in izlete. Tem naj bi bilo danes bolj ali manj naklonjeno tudi vreme.

Po cerkvah bodo danes še vedno potekala bogoslužja. Po več slovenskih krajih je tudi navada, da na velikonočni ponedeljek v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Ponekod pirhe tudi skrivajo in iščejo.

V več krajih pa bodo danes potekali številni dogodki:

Ob 8. uri: Velikonočni pohod na Pugled. Zbor pred OŠ Bršljin Novo mesto, od koder se bodo z osebnimi vozili oz. avtobusom, če bo dovolj prijavljenih, odpeljali v smeri Kočevja. Do Starega Loga bo vožnja trajala 40 minut. gu. Po markirani poti se bomo najprej po travniku, kasneje pa po udobnem makadamu mimo nekdanje kočevarske vasice Žiben napotili do trase, ki vodi po Medvedovih stopinjah. Sledil bo še kratek vzpon in že bomo pri ostankih nekdanje cerkvice na Pugledu

Ob 8.45: 12. pohod po Grajski pešpoti, zbor pri Starem podu v Adlešičih. Pohod bo po poti, ki se vije ob Kolpi in steljniki, med Žuniči in Dragoši. Zbirno mesto: Adlešiči – Stari pod od 8.45 do 9. ure. Organiziran prevoz bo pohodnike  ob 9.15 uri odpeljal na izhodišče v Žuniče.

Ob 10. uri: 25. vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov v Mirni Peči

Ob 10. uri: Tradiconalno velikonočno srečanje straških in topliških pohodnikov na Straški gori, vzletišče jadralnih padalcev Peter na Straškem hribu

Ob 13. uri: 23. Novomeški tek, Glavni trg Novo mesto

Ob 14.30 uri:  Vuzem 2023, Trg svobode Metlika. Članice in člani MFS Ivan Navratil organizirajo tradicionalno prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek. Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje. Letošnjo 32. prireditev bodo popestrili s svojim igranjem članice in člani Mestne godbe Metlika in Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika. Po končani prireditvi sledi druženje z obiskovalci in gosti prireditve.

Ob 16. uri: Odprtje fotografske razstave ‘Ni vse morje in sonce’ Pavla Majerleta, Dvorana Augusta Schaura, Kočevske Poljane, v stavbi poleg župnijske cerkve. Vabi Zavod Mošnice – Moschnitze. Pavle Majerle, ki živi in dela na Kočevskem, bo poleg fotografij predstavil še projekcijo fotografij ter razstavo in predstavitev fotografskih aparatov, ki jih je uporabljal od svojega šestnajstega leta starosti, odkar se ukvarja s fotografijo. V svoji zbirki ima 15 fotoaparatov, vključno s prvim, Smeno. Na otvoritvi bo sodelovala tudi pevska skupina Polanski Odmev iz Starega trga ob Kolpi.

Ob 20. uri, Kino: Srečen bo čas, KC Janeza Trdine Novo mesto: Sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. Navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje.

M. D.