Nov uspeh: Slovenija ena prvih držav na svetu, ki ji je uspelo dobiti posebno zdravilo

(vir: UKC Ljubljana)

Slovenska vlada se je skupaj z japonsko in Uradom Združenih narodov za posebne projekte dogovorila za dostavo zdravila Avigan (favipiravir), ki nakazuje učinkovitost pri zdravljenju novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19.

Zdravilo je Sloveniji donirala Japonska.

Slovenija je namreč po razglasitvi epidemije z novim koronavirusom Japonsko zaprosila za donacijo zdravila Avigan (favipiravir).

Pri tem je bila uspešna, z donacijo nujne pomoči pa je Slovenija tako postala ena prvih držav na svetu, ki je uspela dobiti omenjeno zdravilo.

Klinično preskušanje v Sloveniji bo izvedel Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in s tem prevzel nalogo priprave vloge za priglasitev na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter za pridobitev mnenja Komisije za medicinsko etiko.

Raba zdravila bo v Sloveniji v skladu s priloženimi navodili, kot tudi v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije.

Urad Združenih narodov za projektne storitve (UNOPS) bo s pomočjo svojih dobaviteljev poskrbel, da bo pošiljka zdravila prispela v Slovenijo, je še zapisano v vladnem sporočilu (tukaj).

C. R.