Veleposlanica ZDA Sloveniji izročila štiri aparate za dezinfekcijo prostorov z ultravijolično svetlobo

Veleposlanica ZDA v Republiki Sloveniji Lynda C. Blanchard in predstavniki ministrstev v Državnem logističnem centru Roje | Avtor URSZR

Veleposlanica ZDA v Republiki Sloveniji Lynda C. Blanchard je danes v Državnem logističnem centru Roje Republiki Sloveniji izročila štiri aparate za dezinfekcijo prostorov z ultravijolično svetlobo in tako simbolično podprla prizadevanja naše države za zajezitev širjenja koronavirusa.

Aparate so prevzeli državni sekretarji na ministrstvih za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zdravje in za obrambo.

Veleposlaništvo ZDA, ki prek Pisarne za obrambno sodelovanje z Ministrstvom za obrambo uspešno sodeluje že več kot četrt stoletja, je Republiki Sloveniji ob prvem valu širjenja koronavirusa darovalo osebno zaščitno opremo in aparate za dezinfekcijo prostorov slovenskih proizvajalcev.

Tudi tokratna donacija štirih aparatov za dezinfekcijo je namenjena, kot je dejala veleposlanica Blanchard, podpori naši državi pri zagotavljanju kritičnih sredstev.

Aparati, ki uporabljajo ultravijolično svetlobo, hitro in učinkovito dezinficirajo površine, kjer je koronavirus lahko prisoten. Gre za sodobne in mobilne aparate, zasnovane in izdelane v Sloveniji podjetja Steri-Pro, ki jih lahko uporabljajo zdravstvene ustanove, domovi za starejše in druge kritične institucije. Aparati hitro dezinficirajo zrak in tekočine na površinah ter tako skrajšajo čas za učinkovito razkuževanje in povečajo razpoložljivost zdravstvenega osebja za bolnike.

Veleposlanica Blanchard je poudarila, da »občudujemo odločitev Slovencev, da boste skupaj premagali velike izzive, ki jih prinaša covid-19. Ameriško veleposlaništvo bo tudi v prihodnje sodelovalo z vami kot z zavezniki, partnerji in prijatelji za zaščito naših skupnosti.«

Dva od štirih aparatov, ki ju je simbolično prevzel državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, bodo takoj predali v uporabo Domu starejših občanov Ljubljana-Vič in Domu Danice Vogrinec v Mariboru.

Aparat, ki ga je prevzela državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, bo prejela novogoriška Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je za donacijo aparata, namenjenega gasilskim enotam širšega pomena oziroma glede na potrebe drugim silam za zaščito in reševanje, dejal, da donacija pomeni konkretno pomoč in podporo ZDA Republiki Sloveniji ter se ob tem zavzel za nadaljnje uspešno sodelovanje med obema državama.

Foto: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji (vir: Twitter)

M. D.