Včerajšnji dan je bil običajen

Policijski helikopter v zraku (vir: md)

Včeraj smo poročali, da bo verjetno pester dan, policija je bila namreč seznanjena o načrtovanem javnem shodu, poimenovanem Konvoju svobode Slovenije, ki naj bi potekal v Ljubljani. Poleg tega so organizatorji načrtovali možnost širjenja shoda na različne lokacije po Sloveniji. Načrtovali so zastoje na celotnem cestnem križu v državi. Shod ni bil prijavljen, policija je vse skupaj zelo spremljala.

Peščica nasprotnikov ukrepov proti epidemiji je že dopoldne začela na različnih koncih države, z osebnimi vozili so krenili proti prestolnici, vendar pa je vse skupaj izzvenelo.

Na območju Ljubljane je bilo ob približno 13. uri opaženih nekaj deset vozil, večinoma osebnih, promet ni bil huje oviran. V Mariboru se je zbralo deset avtomobilov, ki so nato krenili proti Ljubljani, iz drugih krajev pa ne poročajo o zaznanih t. i. konvojih, saj jih ni bilo.

Znani so tudi organizatorji, ti so dogajanja prenašali neposredno prek Facebooka. Policija bo zoper njih uvedla prekrškovni postopek, so za STA včeraj povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Iz posnetkov je bilo razvidno, da so organizatorji policiji sicer sporočili, da nameravajo organizirati shod na cesti, vendar pa tega niso prijavili upravnim enotam, tako kot to določa zakon. To je potrdila tudi policija.

Povod za tovrstni protest so posamezniki, med njimi so bili tudi nekateri iz Bele krajine, prevzeli po vzoru Kanade, kjer so tovornjakarji konec januarja protestirali predvsem proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za tiste voznike, ki prehajajo državno mejo.

Policija o dogodkih še ni poslala sporočila.

Ljubljana

M. D.