Včerajšnje neurje: Kje je bilo najhuje?

Prva poročila o večjih nalivih in toči so se začela včeraj okoli 15. ure. Začelo se je v občini Ilirska Bistrica, kjer so v manj kot 50 minutah poročali o kar 15 poškodovanih strehah in kritinah na stanovanjskih zgradbah. Razlog je bil toča.

Nato je malo po 17. uri močno neurje v občini Kobarid odkrilo bakreno streho cerkve. Pol ure pozneje so iz Rateč v občini Kranjska Gora poročali, da je veter podrl drevo na streho stanovanjske hiše. O poškodovanih ostrešjih so začeli poročati tudi iz Idrije.

Okoli 18. ure je strela udarila v kraju Bukovo pri Cerknem, zagorela je drvarnica. Začeli so poročati o močnih neurjih in vetru v občini Logatec. Zaradi neurja so ob 18.20 uri je brez električne energije ostalo 2.517 odjemalcev v naselju Rovte v občini Logatec. Skoraj istočasno je brez elektrike ostali tudi 2.934 odjemalcem na Vrhniki. Nato še na Zaplani, brez elektrike je ostalo 609 odjemalcev. Poročali so o sunkih vetra, ki so poškodovali ostrešji stanovanjskega objekta in hleva v Godoviču. Na Vrhniki je odkrilo streho. V Zavratcu v občini Idrija je bilo zaradi neurja poškodovanih več ostrešij objektov in podrtih več dreves. Meteorna voda je zalila klet gostinskega lokala v naselju Crngrob v občini Škofja Loka.

Okoli 19. ure so o močnem vetru začeli poročati iz Prevalj. Začelo se je tudi na območju Grosuplja. Ob 19.20 uri je v Ponovi vasi zaradi neurja izpadla dobava električne energije 1.320 odjemalcem. V Škofljici je močan veter odkril streho stanovanjske hiše. Meteorne vode so začele zalivati prostore v Grosupljem. Na območju Iga je zaradi neurja izpadla dobava električne energije 1007 odjemalcem. V Razkrižju je strela udarila v stanovanjsko hišo in je zagorelo ostrešje. Požar je uničil del ostrešja. V naselju Ptičji gaj v občini Ig gasilci črpali vodo iz kleti stanovanjske hiše. Na Levstkovi cesti v Grosupljem so gasilci odmašili jaške in preprečili, da bi meteorna voda zalila stanovanjski objekt. V naselju Bresnica, občina Ormož, zaradi močnega dežja nastal hudournik, ki je ogrožal več stanovanjskih hiš. V vasi Kot v občini Ig drevo padlo na stanovanjsko hišo. V naselju Vojsko v občini Idrija je neurje poškodovalo ostrešje kmetijskega objekta.

Nato je bila okoli 20. ure na odseku hitre ceste med cestno priključkom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. V Bodrežu v občini Šmarje pri Jelšah je strela udarila v kozolec. V Veliki Nedelji, občina Ormož, strela poškodovala drevo in je oviralo promet. V naselju Brezje pri Grosupljem je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Tudi v Ajdovščini je meteorna voda poplavila pritlične prostore apartmaja. V bližini naselja Fara, občina Postojna, je zaradi udara strele zagorelo drevo in suha trava.

Ob 21. uri je na Tovarniški cesti v Ajdovščini neurje z vetrom in močnimi padavinami poškodovalo del električne naprave in nekaj bivalnih prostorov v večstanovanjskem objektu. V Kampingu Bled na Bledu so se zaradi udara strele podrla tri drevesa. V bližini Šmarij, občina Ajdovščina, je na cestišču ležalo več podrtih dreves in so ovirala promet. V Ajdovščini so gasilci še vedno črpali meteorno vodo. Podobno tudi v naselju Letenica v občini Kranj. V Postojni je zalilo 15 stanovanjskih objektov in kleti ter eno podzemno garažno hišo. Na bencinskem servisu v Ajdovščini so meteorne voda poplavila skladiščne in prodajne prostore.

Okoli 22. ure so na Pšati v občini Domžale zaradi udara strele zagorela transformatorska postaja. Poročali so o poplavljenem vrtcu v Postojni.

Okoli 23. ure so poročali, da je v več naseljih na območju občine Postojna zaradi udara strele in vremenskih razmer prekinjena dobava električne energije 689 gospodinjstvom. Tudi na širšem področju občine Ilirska Bistrica je zaradi vremenske ujme ostalo brez električne energije 380 odjemnih mest.

Preko noči je bilo tudi veliko podrtih dreves, posledice včerajšnjega neurja pa odpravljajo še danes.

Vir: Urad RS za zaščito in reševanje.