Včeraj v Novem mestu padel temperaturni rekord

Letošnji september je bil na ravni države po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) drugi najtoplejši od leta 1950. Malenkost toplejši od letošnjega je bil le september 2011. Toplo vreme se nadaljuje tudi v oktobru. Včeraj so v Novem mestu namerili 29 stopinj Celzija, kar je oktobrski rekord za to mesto.

Ni pa v včeraj padel absolutni oktobrski temperaturni rekord za Slovenijo. Ta je bil izmerjen 23. oktobra 1971 v Črnomlju in znaša 29,8 stopinje Celzija. Tudi v Črnomlju je bilo včeraj sicer zelo toplo; namerili so 28,7 stopinje Celzija, poroča STA.

Včeraj izmerjena najvišja temperatura v Novem mestu, 29 stopinj Celzija, je bila za eno stopinjo višja od prejšnjega oktobrskega rekorda v dolenjski prestolnici. Prejšnji rekord je bil zabeležen 23. oktobra 1971, ko so izmerili 28 stopinj.

Rekordnim oktobrskim temperaturam bi se lahko približale tudi pričakovane temperature v nedeljo, ko se obeta nov zelo topel oktobrski dan. Pič.

Za zdaj kaže, da do sredine oktobra ne bo resnejše ohladitve. Kurilna sezona se bo tako začela dokaj pozno. Doslej smo v zadnjih 60 letih imeli samo pet začetkov kurilne sezone po 15. oktobru.

Precej toplo je v teh dneh tudi morje, v sredo so pri koprski kapitaniji izmerili 23,7 stopinje Celzija.

A. V.