Včeraj prijeli 39 migrantov in 2 “prevoznika”

Fotografija je simbolična (vir: arhiv).

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so včeraj na območju občine Črnomelj prijeli 39 migrantov. Od tega so jih 20 prijeli v dveh kombijih na območjih Griča pri Dobličah in Tanče gore. Še 19 migrantov so prijeli posebej. Prijeli so tudi dva hrvaška voznika, ki sta migrante prevažala v kombijih. Policisti jim rečejo “sprovajalci”, v pogovornem jeziku pa nam je to bolj znano kot “švercerji”.

Včeraj nekaj po 9. uri so občani policiste opozorili na dva sumljiva kombija hrvaških registrskih oznak na območju Griča pri Dobličah.

Črnomaljski policisti so se takoj odzvali in eno kombinirano vozilo znamke Mercedes viano ustavili. Ugotovili so, da državljan Hrvaške v kombiju prevaža 9 migrantov, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo.

Kasneje so pri Tanči gori izsledili še drugi kombi, prav tako Mercedes viano hrvaških registrskih oznak. Osebe so se ob prihodu policistov razbežale, vendar so jih uspeli
izslediti. Prijeli so voznika iz Hrvaške in 11 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Migrante, 19 državljanov Pakistana in državljana Indije, so odpeljali na policijsko postajo. Po zaključenih policijskih postopkih so štiri mladoletnike odpeljali v Center za tujce, ostale pa bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom, so zapisali v PU Novo mesto.

37- in 38-letnima državljanoma Hrvaške so odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Prav tako včeraj pa so policisti med  opravljanjem  nalog  varovanja državne meje na območju Policijske postaje Črnomelj izsledili in prijeli še 19 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Policijski postopki s sedmimi državljani Irana, petimi državljani Maroka, štirimi državljani Alžirije, dvema državljanoma Pakistana in državljanom Libije še niso zaključeni.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini pa je včeraj, 1. avgusta 2018, objavila naslednja obvestila, ki so jih prejeli od domačinov.

Objava ob 10.34: Danes je na Finkih pri Tanči gori kombi spustil več ilegalnih migrantov. Po prijavi domačinov so jih policisti pričeli iskati s policijskimi psi.

Objava ob 11.30: Pred dobro uro so domačini srečali v smeri Metlike večjo skupino ilegalnih migrantov. Po besedah domačina jih je bilo čez 15.

Objava popoldne: Pravkar prejeli obvestilo, da so opazili cca 5 ilegalnih migrantov izven Nerajca, čez potok in nasproti bivše mlekarne. Policisti so jih prijeli in obravnavali.

Popoldne: Danes opaženi tudi na relaciji Vinica-Sinji vrh, blizu odcepa ‘Draga’.

Prijeta migranta na relaciji Vinica – Sinji Vrh

Vir: Civilna iniciativa: facebook.com/CIBelakrajina/

C. R.