Včeraj potrjenih 239 okužb zaposlenih v vrtcih in šolah

(vir. arhiv MD)

Po podatkih o množičnem testiranju zaposlenih v vzgojno izobraževalnih ustanovah, zabeleženih sinoči do 21. ure v Centralnem registru podatkov o pacientih, ki je v upravljanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bilo včeraj opravljenih 18.021 hitrih testov na covid-19.

Pozitivnih testov je bilo 239 ali 1,3 odstotka vseh.

Pred tednom dni je bilo ob 20.816 opravljenih testiranjih pozitivnih 278 testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih prav tako 1,3-odstoten. Testirati se ni treba tistim, ki so okužbo že preboleli, za ostale je tedensko testiranje obvezno.

Delež odkritih okužb med zaposleni v vzgoji in izobraževanju je sicer relativno nizek, vendar pa je bilo v tednu dni na testiranjih potrjenih 517 okužb, kar ni malo.

Virus je še vedno krepko navzoč med nami, ob takšnih podatkih so zato protesti nekaterih staršev za odprtje šol, ki jih ob izdatni politični pomoči nekaterih opozicijskih politikov izvajajo po nekaterih mestih, nerazumljivi in neupravičeni.

Pri tem gre za zlorabo otrok v politične namene, zaenkrat je znano, da pri spodbujanju protestov sodeluje stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ). Izredno negativno vlogo pri tem imajo tudi na nacionalni RTV Slovenija, kjer so nekateri celo med organizatorji protestov.

Članica LMŠ in predsednica sveta staršev Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi, Emanuela Škalonja, je organizatorka protestov v Zasavju. Novinarka Eugenija Carl pa je k protestom prek Facebooka pozivala na Obali. Poročanje RTV Slovenija o teh protestih pa je že nekaj dni takšno, kot da bi se Slovenija nahajala v vojni.

M. D.