Včeraj potrdili pet okužb z novim koronavirusom

Včeraj so ob 715 testiranjih ugotovili pet okužb z novim koronavirusom. Skupno je bilo v Sloveniji tako doslej potrjenih 1484 primerov okužbe s tem virusom.

Po podatkih spletne strani covid-19 sledilnik so bile štiri okužbe včeraj potrjene na Jesenicah, ena pa v Ljubljani.

V zadnjih dneh se je manjše žarišče okužb pojavilo v povezavi z medicinsko sestro v jeseniški bolnišnici in še eno okuženo osebo v Ljubljani, epidemiologi pa so nato opravili testiranja njunih stikov, tudi družinskih članov.

V ljubljanskem primeru je šlo najverjetneje za vnos virusa iz tujine, saj je oseba z družino pripotovala iz ene od t. i. tretjih držav. Neuradno naj bi šlo za Rusijo.

V Splošni bolnišnici Jesenice pa so zaradi pozitivnega brisa na novi koronavirus pri eni od njihovih medicinskih sester uvedli zaščitne ukrepe in prepovedali obiske. Brise so odvzeli tudi ostalim zaposlenim.

Na jeseniški osnovni šoli so tudi zaprli oddelek, ki ga obiskuje hčerka okužene. Testiranje je nato pokazalo, da je tudi hčerka, ki obiskuje 2. razred osnovne šole, okužena.

Tako bo zdaj celoten razred na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice, v katerem je 19 otrok, skupaj z razredničarko, prihodnjih 14 dni ostal doma, pouk pa bo potekal na daljavo.

Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19, v bolnišnični oskrbi pa ostaja šest bolnikov. Do zdaj je sicer umrlo 109 bolnikov s koronavirusno boleznijo. Na intenzivni negi ni bilo nobenega bolnika.

M. P.