Vasle: “Putin gospodar trupel tudi po smrti”

Aleksij Navalni (vir: Wikipedija)

“Ruske zaporniške oblasti zavrnile zahtevo družine, da se umrlega Aleksija Navalnega odpelje v tujino zaradi neodvisne obducije. Zaporniško vodstvo taborišča v Sibiriji, kamor je bil Navalni prestavljen decembra, zatrjujejo, da bodo same ugotovile razloge za njegovo smrt. Putin je gospodar trupel tudi po smrti.”

Tako je na omrežju X zapisal legendarni upokojeni novinar in urednik Vinko Vasle.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je ndanes umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile ruske oblasti. Ruska zvezna služba za zapore je sporočila, da se je Navalni danes po sprehodu počutil slabo in je hitro izgubil zavest. Vzrok smrti še ugotavljajo. Ruski preiskovalni odbor pa je sporočil, da je začel preiskavo njegove smrti.

Odzivi na smrt političnega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina so številni. Le redki so, ki verjamejo uradnemu sporočilu ruske oblasti.

Navalni, eden najglasnejših Putinovih kritikov, je bil v Rusiji zaprt od januarja 2021, potem ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta 2020. Za zastrupitev je obtožil rusko obveščevalno službo FSB.

Avgusta lani je bil spoznan za krivega ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar je zanikal, in dobil dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil 47-letni politik že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.

Konec lanskega leta so ga premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga. Večkrat se je pritožil nad obravnavo v zaporu. Tako naj bi ga pogosto dali v samico zaradi manjših nesporazumov.

M. D.