V vladi še en komedijant, odpadki v Zalogu ostajajo

Požar na območju podjetja Ekosistemi v Zalogu, 21. julija 2017. Na pogorišču je ostalo 8700 ton odpadkov. Zdaj bo na tem mestu zgrajena sodobna proizvodna hala. Odpadki in Ekosistemi so preteklost.

Po požaru na območju podjetja Ekosistemi v Zalogu je ostalo 7500 ton različnih odpadkov, med njimi tudi nevarnih, ki onesnažujejo okolje. Celjski lastnik Stanislav Kovačič je obljubljal, da bo pogorišče saniral in povrnil vso nastalo škodo. Iz tega ni bilo nič, lastništvo podjetja je prenesel na Hrvaško, podjetje je brez direktorja, kar je protizakonito, ob vsem tem se nič ne zgodi. 

V Zalog sta po požaru julija 2017 prihitela tudi nekdanji predsednik vlade Miro Cerar in nekdanja ministrica za okolje Irena Majcen, ob njiju je ponosno hodil tudi Kovačič. Obljub je bilo veliko, dejanj pa nobenih.

Po lanskem nastopu nove vlade smo bili spet priča obisku, tokrat novega ministra Jureta Lebna in ponovno velikim obljubam. Leben je bil nato zaradi suma korupcije v povezavi z drugim železniškim tirom Koper – Divača primoran odstopiti.

Včeraj pa smo dobili novega ministra, stand-up komika, 38-letnega Simona Zajca. Nedvomno se bo tudi on kmalu “dal pripeljati” v Zalog.

Pred včerajšnjim Zajčevim imenovanjem za ministra je potekala njegova predstavitev, tako na pristojnem parlamentarnem odboru kot v državnem zboru. Iz magnetograma pa je razvidno, da je vse, kar je Zajc povedal o Ekosistemih, naslednje:

“Pri Ekosistemih moramo, na žalost, ponoviti razpis, ker obe prijavi, ki sta prispeli, nista bili popolni. Še vedno drži in velja, da bo to odlagališče sanirala država, sredstva za to imamo rezervirana, vendar bo zdaj krajši zamik zaradi ponovitve tega razpisa.”

Iz Zajčevega odgovora je razvidno dvoje: da se bo vse skupaj še zavleklo, vse skupaj bomo plačali davkoplačevalci. Od 1,5 do 2 milijona evrov naj bi bilo tega.

Vse skupaj je zelo neresno. Javna naročanja Inšpektorata RS za okolje in prostor ter ministrstva za okolje namreč tudi po Lebnu niso zastala. Zajc pa je bil državni sekretar na ministrstvu že zdaj in je v Lebnovi odsotnosti (domnevno zaradi bolniškega dopusta) imel vsa pooblastila za ukrepanje. Podatki s portala e-naročanje na primer pokažejo, da so bili aktivni pri nakupu letalskih kart, nakupu osebnih avtomobilov in podobno. Le za odvoz odpadkov iz Zaloga pri Straži jim je zmanjkovalo časa.

Spomnimo. Javno naročilo je bilo objavljeno 10. oktobra 2018. Odločitev za izbiro izvajalca ima datum 25. februar 2019. Po medijskih objavah in dvomih v pravilnost izbire so nato odločitev 7. marca 2019 spremenili. Izbran ni bil noben izvajalec, prijavila pa sta se novomeški Cerod in krški Kostak. Po 7. marcu 2019 je vse zastalo.

Simon Zajc zdaj navaja, da bo nov razpis. Vendar pa imajo po Zakonu o javnih naročilih (ZJN-3) možnost izvedbe postopka s pogajanji. Nasploh pa nikjer ne zasledimo, da bi kakorkoli “pritiskali” na Stanislava Kovačiča in podjetje Ekosistemi, naj to vendarle počistijo, pospravijo in plačajo vso nastalo škodo.

In Ekosistemi?

Nikomur v podjetju se ne skrivi niti las. Več kot očitno veliki miljenec lobijev in trgovcev z odpadki, nekdanji lastnik podjetja Tomislav Kovačič, je podjetje julija 2018 prenesel na zagrebški Linux Tehno, podjetje za nego telesa. Ekosistemi pa so še vedno brez zakonitega zastopnika, direktorja, česar slovenski zakon ne dovoljuje. Vsi to vedo, nikomur se ne skrivi niti las.

Simon Zajc (vir: cosmopolitan.si)

Kdo je Simon Zajc?

Rojen je 25. junija 1980. V prejšnjem sklicu državnega zbora je bil (dokaj neslišen) poslanec iz kvote SMC. Pred tem je bil televizijski in radijski voditelj, na komercialni televiziji Paprika TV je med drugim gledalcem svetoval o partnerskih odnosih. Bil je tudi radijski voditelj in povezovalec prireditev ter edini moški sodelavec na reviji za ženske Cosmopolitan. Ob tem se je preskusil še kot stand-up komik.

Nekateri ga sicer predstavljajo kot diplomiranega varstvoslovca, vendar pa podatki iz spletne baze Cobiss kažejo, da je Simon Zajc, rojen 25. 6. 1980 (Simonov Zajcev je več), leta 2003 dokončal visokošolski študij na Fakulteti za varnostne vede Ljubljana, naslov njegove naloge pa je bil Vpliv prepoznavnega postopka na veljavnost prepoznave (povezano s temami socialna psihologija, spomin in kazenski postopek).

Kaj lahko pričakujemo?

Prihode v Stražo in veliko besed. Ali, če zaključimo z besedami enega od poslancev v včerajšnji parlamentarni razpravi: “Če je merilo za ločnico med uspešnim in neuspešnim ministrom to, da se po novem zaračunavajo prej gratis PVC vrečke, pa to, da se dvigne par starih, razpadajočih lesenih barkač in se jih odpelje na razgradnjo v Avstrijo, namesto da bi jih sežgali v Sloveniji – potem mislim, da kaj dosti debate okrog tega, kaj nekateri pričakujemo od uspešnega vodenja države in od uspešnih ministrov niti ni potrebno.”

Okoli 7.500 ton odpadkov še naprej ostaja v Zalogu, med njimi so tudi nevarni odpadki.
Tako so 21. julija 2017 goreli odpadki v Zalogu. Nihče ne ve, kaj je gorelo.
Ob obisku v Straži (zdaj že nekdanji minister Jure Leben, na levi straški župan Dušan Krštinc). Od obljub ni bilo nič.

J. M.