V Ukrajini z ruskimi vojaki tudi 20 tisoč najemnih plačancev

Ruske čete so obstreljevale celo območje pokopališča žrtev totalitarizma v Kartuvu. 4302 poljskih častnikov in civilistov, 2000 Ukrajincev in Judov, ki jih je usmrtil NKVD, pokopanih na mestu.

Začel se je 57. dan vojne v Ukrajini. Putinove čete so včeraj obstreljevale območje pokopališča žrtev totalitarizma v Kartuvu, kjer je pokopanih 4302 poljskih častnikov in civilistov, 2000 Ukrajincev in Judov, ki so jih usmrtili po drugi svetovni vojni. Že pred tem so grozili, da bodo z buldožerji izkopali 22.000 poljskih častnikov, ki jih je Rusija pod vodstvom Stalina pred 82 leti pobila v Katinskem gozdu.

Ukrajino je zapustilo že pet milijonov ljudi, še sedem milijonov jih je razseljenih znotraj države.

Kijev je včeraj obiskal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Nemčija je zagotovila dolgotrajno vojaško podporo Ukrajini. Ukrajincem orožje pošiljajo celo Norvežani.

Neimenovan evropski uradnik je razkril, da naj bi se v Ukrajini skupaj z moskovskimi silami borilo tudi do 20 tisoč plačancev iz ruskega zasebnega vojaškega podjetja Wagner in drugih najemniških skupin, vključno z borci iz Sirije in Libije. Ruski vojaki uporabljajo celo ukrajinske uniforme.

Zadnje novice:

– Tudi to noč so prebivalce na jugu in vzhodu pozivali v zaklonišča, nasilne eksplozije so bile v Kharkivu, Derhachiju in Lozovi. Možni zadetek raket dolgega dosega v Lozovi-

– Rusija je v zadnjih 24 urah v Ukrajino dodala štiri nove bataljonske taktične skupine, tri v Donbas. Rusija ima v Ukrajini 82 bataljonskih taktičnih skupin. Nekateri imajo zmogljivosti za zemeljske čete.

– Ruske enote počasi napredujejo v Popasni, zaplinjajo več blokov stanovanj in policijsko postajo.

– Ruske enote, ki uporabljajo ukrajinsko uniformo, so poskušale zavzeti vas Dovhenke v regiji Karkiv, vendar jim ni uspelo.

– Nemčija bo do konca leta prenehala uvažati nafto iz Rusije, je po srečanju z baltsko kolegi v sredo dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

– Reševalci so našli veliko zračno bombo v bližini bolnišnice Irpin.

– Zvočne eksplozije v Odesi, ker je zračna obramba zajela zračne tarče.

Mariupol: Humanitarni koridor za evakuacijo civilistov iz obleganega pristaniškega mesta Mariupolj na vzhodu Ukrajine tudi včeraj ni uspel. Ruske sile so kršile premirje in blokirale avtobuse, ki bi civiliste odpeljali na varno. Prizadevanja za evakuacijo se bodo nadaljevala danes. Župan Mariupola Vadim Bojčenko je pozval ljudi, naj zapustijo mesto, saj bodo v Zaporožju na varnem. Po njegovih ocenah je v mestu še okoli 100 tisoč ljudi.

V nadaljevanju objavljamo fotografije nekaj zadnjih dogodkov.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel včeraj v Kijevu.
Eksplozija mine v gozdu v Kijevski regiji
Ruska vojska obstreljenih Novodruzhesk in Hirske mesta v Luhansk regiji
Obstreljevanje v Donjecku.
Ukrajinska vojska sestrelila 2 ruska UAV z Stinger in Starstreak: MANPADS Horizont Air S-100 in Orlan-10
Ukrajina, zemljevid, 21. april 2022

Vir: liveuamap.com

A. L.