V spopadu z epidemijo koronavirusa nam gre zmerno dobro

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je včeraj obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem in prilagoditvami, ki jih je klinični center uvedel za obvladovanje virusa COVID 19.

Ogledal si je prostore začasne urgence, otroške intenzivne enote in se seznanil s stanjem na Infekcijski kliniki.

Vodstvo UKC Ljubljana mu je predstavilo tudi načrte za delovanje bolnišnice po epidemiji in načrte za izgradnjo dodatnih kapacitet Infekcijske klinike. V UKC Ljubljana je bilo včeraj hospitaliziranih 51 bolnikov na COVID oddelkih, od tega na odraslih oddelkih 37 bolnikov in 14 v enotah intenzivne nege.

Po obisku je predsednik vlade dejal, da rezultati kažejo, da so stvari pod nadzorom, “saj se je UKC Ljubljana zganil nekoliko prej kot so bila navodila s strani države in ker imajo ljudi, ki so vedeli vnaprej, kaj lahko prinese neka epidemija”.

Vsi so opozarjali na krivuljo, ki smo jo z ukrepi uspeli zaustaviti, a še ne pada in je še veliko vprašanje, kdaj bomo lahko trdili, da se je epidemija zaustavila v takšni meri, da se bo življenje lahko vrnilo v normalne tokove.

O dodeljevanju zaščitne opreme je dejal, da so imele zdravstvene ustanove prioriteto pri dodeljevanju zaščitne opreme. “Nekateri so se pripravljali že prej, preden je bila epidemija razglašena in njim gre zahvala, da je bilo stanje tisti prvi teden, ko zaščitne opreme ni bilo, vsaj vzdržno, sedaj se je stanje z ukrepi in glede zaščitne opreme toliko popravilo, da civilna zaščita širše deli opremo tudi za druge kritične točke, kot so domovi za ostarele.”

Dejal je še: “Upamo, da bo trg v prihodnjih dneh toliko založen, da bo vsaj del zaščitne opreme na voljo tudi v lekarnah in specializiranih trgovinah.”

Vlada je sicer vse ukrepe, ki jih je sprejela, sprejela na podlagi mnenja stroke. “Res pa je, da dolgo časa tako imenovana stroka v Sloveniji ni bila enotna in da smo morali pogledati tudi, kako so se na podobno grožnjo, ki je simetrična po celi Evropi oziroma tudi po celem svetu, odzivale druge države in strokovnjaki po drugih državah,” je povedal premier in nadaljeval:

“Nismo slepi. Opazovali smo, kaj se dogaja po svetu in videli, kaj deluje in kaj ne. Na veliko srečo, Slovenija ni bila prvo žarišče v Evropi. Če bi bili, potem bi bila cena takšna kot je bila v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi.”

“Vlada je torej absolutno upoštevala mnenje stroke, in to tiste stroke, ki je bila bolj na ravni zahtev tega časa,” je poudaril in dodal, da je danes celo Svetovna zdravstvena organizacija, ki je naredila ogromno napak od samega začetka, spremenila mnenje glede nošenja zaščitnih mask, tako da v zadnjih dveh tednih na svoji spletni strani objavljajo popolnoma nasprotna stališča kot so bila objavljena januarja ali februarja.

“Ta situacija prikazuje, da se je takrat, ko nekdo nekaj priporoča ali ukazuje z s strani države ali stroke, in zdrava kmečka pamet pravi, da temu ni tako, bolje zanesti na zdravo kmečko pamet,” je komentiral premier.

V nadaljevanju je dejal, da nam gre v spopadu z epidemijo koronavirusa zmerno dobro.

“Veliko zamud smo nadoknadili. Vse še ne. Intenzivno spremljamo, kaj se dogaja v tistih državah, kjer so že mislili, da so epidemijo zajezili, pa je ponovno izbruhnila.”

Ob tem je dodal: “Tudi po današnjem pogovoru z ljudmi iz prve bojne črte se še bolj zavedam, da tudi ta nevarnost ponovnega vala ni mimo in iz tega vidika je treba biti zelo pazljiv pri sproščanju nekaterih ukrepov.”

Napovedal ša je, da se bo na podlagi izkušenj, ki jih imamo tako mi, kot tudi tisti po Evropi, ki so ukrepali pravočasno, veliko tega, kar danes razumemo kot zaustavitev javnega življenja, lahko vendarle postopoma tudi še pred koncem maja ali koncem meseca aprila začelo vračati v normalo.

“In sicer po tem, ko bo dovolj zaščitne opreme in ko se bomo navadili na pravilno uporabo zaščitne opreme in po tem, ko se bodo tudi službe, servisi, navadili obratovati v razmerah, ki postajajo nova normalnost in bo ta nova normalnost v državi trajala toliko časa, dokler ne bo novega učinkovitega cepiva ali učinkovitega zdravila za to bolezen.”

C. R.