V Slovenskih Konjicah potekal 12. Kongres SDS pod geslom “Gradimo Slovenijo #Zate”

12. Kongres SDS, pogled v dvorano. (vir: arhiv)

V Slovenskih Konjicah je včeraj potekal 12. Kongres Slovenske demokratske stranke, največje in najmočnejše politične stranke v Sloveniji. Na kongresu se je zbralo blizu 700 delegatov iz cele Slovenije. Na volilnem kongresu so bili izvoljeni člani vodstva, Izvršilnega in Nadzornega odbora stranke za naslednja štiri leta, ter predsednik stranke.

Poleg volitev ožjega vodstva je bilo predstavljenih tudi 5 resolucij. Kongres je potekal pod sloganom »Gradimo Slovenijo« #zate.

Kongres se je pričel z Zdravljico v izvedbi MPZ Zreče. Na oder je nato stopila poslanka državnega zbora, Eva Irgl, ki bo povezovala dogodek. Poslanka je najprej pozdravila vodstvo stranke, delegate in delegatke, ostale člane stranke ter goste. 

Sledil je posnetek zgodovine stranke, zatem je Bojan Podkrajšek v imenu občanov Slovenskih Konjic pozdravil člane stranke SDS. Po pozdravnem nagovoru so se zbrani spomnili tudi preminulih članov, nakar je sledil recital Dejana Škvarča z naslovom “Če ne bi takrat poguma imeli”. Avtor pesmi je Igor Pirkovič

Po videu na temo slovenske osamosvojitve je na oder stopil vokalni tercet M.J.A.V. z znano slovensko pesmijo “Med iskrenimi ljudmi”.   

Sledile so številne podpore visokih državnikov iz tujine. “Zelo sem vesel, da se lahko vsaj virtualno udeležim vašega kongresa in se ob tej priložnosti zahvalim za dobro sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo, predvsem pa za dobro sodelovanje med našima strankama”, je sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Premier Češke, Andrej Babiš je dejal: “Slovenija ima pod vodstvom SDS trenutno eno najnižjih stopenj brezposelnosti in eno najvišjih stopenj rasti BDP v EU.” 

Besede podpore so podali tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orban, premier Hrvaške Andrej Plenković, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, vodja poslanske skupine EPP Manfred Weber in drugi. 

Stranka je po predvajanju mednarodnih podpor podelila posebna priznanja za zasluge. Podeljenih je bilo 8 zlatih priznanj ter eno diamantno priznanje. Slednje je prejel Miroslav Luci

Sledil je delovni del kongresa. 

Po potrditvi poročil delovnih teles stranke je sledil govor predsednika, Janeza Janše. Predsednik je spomnil na vse dosežke Slovenije, a hkrati opozoril, da se Slovenija sedaj sooča s številnimi izzivi, ki so bili pred 30 leti nepredstavljivi. Eden izmed takšnih izzivov je obramba ustavnih temeljev Slovenije, predstavniške oziroma parlamentarne demokracije, enakosti pred zakonom, svobode izražanja, pravice do lastnine in svobodnega podjetništva.

Povrh tega “v javni prostor celo ponovno vračajo govorico iz krutega časa državljanskega spopada v prejšnjem stoletju, vključno z množično in nekaznovano uporabo grožnje s smrtjo,” je dejal predsednik stranke in vlade. 

V nadaljevanju se je dotaknil številnih drugih izzivov. Ogrožanje svobode izražanja, ki jo nasprotniki svobode skušajo nadomestiti z besedno zvezo svoboda medijev, ter s cenzuro na globalni ravni, digitalizacije in zelenega prehoda, sodelovalne narave Slovenske demokratske stranke, ter oblikovanja strateških svetov. Nato je izpostavil številne načrte vlade, ki bodo olajšali življenja in ustvarili ugodno poslovno okolje. 

Po vnovični izvolitvi za predsednika stranke pa je med drugim dejal: “Najlepša in iskrena zahvala za zaupanje, kot doslej se bom trudil, da ga upravičim.” 

Govor predsednika stranke je v celotni objavljen na spletni strani www.sds.siDo govora lahko dostopate na: tukaj

V nadaljevanju so bile predstavljene resolucije, ki se dotikajo najbolj žgočih izzivov. Predsednik stranke je ob tem med drugim dejal, da se resolucije nanašajo na obdobje v naslednjih 30 letih, zaradi česar se bo vodstvo stranke v prihodnosti moralo zanesti na generacijo, ki se je rodila v času, ko je nastajala samostojna Slovenija.

Celotna besedila resolucij so dosegljiva tukaj.

Po predstavitvi resolucij je sledila razprava, nato pa glasovanje. Resolucije so bile sprejete. Delegati so v nadaljevanju kongresa izvolili 18 članov Izvršilnega odbora stranke ter 7 članov Nadzornega odbora. Izvoljeni v Izvršilni odbor SDS, ki je najvišji organ v stranki, so: 
 • mag. Maja Kocjan (Bela krajina)
 • mag. Borut Dolanc
 • Milan Čadež
 • Dominik Štrakl
 • Andrejka Tanaskovič
 • Danijel Vrbnjak
 • Tadej Žalik
 • Robert Kolarič
 • mag. Branko Grims
 • mag. Alenka Forte
 • Lovro Perčič
 • Miloš Pohole
 • Mojca Škrinjar
 • dr. France Cukjati
 • Igor Horvat
 • Božo Predalič
 • Teja Jelina
 • Jasmina Černoša

Vir: tukaj.

Izvoljeni člani stranke bodo še naprej širili sporočilo slovenske pomladi, demokracije, ter ustavnih vrednot, na katerih je utemeljena Slovenija, so sporočili iz Slovenske demokratske stranke.

M. D.