V Sloveniji potrdili prvi primer opičjih koz

Opičje koze (vir: Wikipedia)

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz, so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gre za moškega, ki se je vrnil iz Kanarskih otokov.

V ponedeljek so pri moškem posumili, da bi šlo lahko za okužbo z virusom opičjih koz. Bolezen so danes potrdili, pri osebi gre za zahodno-afriško genetsko različico.

“Bolezen se začne z vročino, bolečinami v mišicah, glavobolom, povečanimi bezgavkami. Po dveh dneh se začnejo pojavljati kožne spremembe,” je pojasnila Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Ob tem je dodala, da večjih zapletov pri tej različici ni pričakovati, razen če ne pride do dodatne okužbe z bakterijami. Terapija v večini primerov ni potrebna.

“Priporočamo, da okužena oseba tri tedne ostane doma oziroma ostane doma dokler kraste ne odpadejo,” je še povedala Lejko Zupančeva.

𝐊𝐚𝐤𝐬̌𝐧𝐢 𝐬𝐨 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐢?

Simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvije tudi izpuščaj. Ta se pogosto začne na obrazu, nato pa se razširi na druge dele telesa, vključno z genitalijami. Izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade.
Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.

𝐊𝐚𝐤𝐨 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐧𝐚𝐬̌𝐚?

Opičje koze so virusna bolezen. Prenos na človeka se lahko zgodi s stikom z okuženo osebo ali s človeškim telesnim materialom, ki vsebuje virus. Prenos med ljudmi se večinoma dogaja preko velikih dihalnih kapljic. Virus lahko v telo vstopi tudi preko telesnih tekočin.
Ob pojavu simptomov (predvsem izpuščaj na genitalnem področju in vročina) kontaktirajte zdravniško službo.

V Evropi več primerov opičjih koz

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu odkrite v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. V nedeljo so prvi primer opičjih koz potrdili v sosednji Avstriji. Belgija je kot prva država na svetu uvedla obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami.

Opičje koze povzroča virus

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opičje koze povzroča virus, soroden virusu, ki je kriv za bolezen črnih koz, ki je bila z globalno kampanjo cepljenja izkoreninjena leta 1980.

Gre za bolezen, ki se na ljudi prenese z živali – praviloma z glodavcev in primatov – in se najpogosteje pojavlja v tropskih gozdnatih predelih Srednje in Zahodne Afrike.

M. D.