V požaru pod Trško goro za milijon evrov škode

Gasilci so ponoči stražili požarišče na Sevnem pri Novem mestu, kjer je včeraj popoldne zagorelo v delu šole Centra biotehnike in turizma Grm. Pogorišče bodo danes nadzorovali, pregledala naj bi ga tudi policija. Zagorelo naj bi v šolskem laboratoriju, predelavi in sušilnici sadja, škoda pa naj bi po oceni šolskega vodstva dosegla milijon evrov, šola pa je imela zgradbo zavarovano.

Gasilci so sinoči odstranili pločevinasto kritino in dokončno pogasili posamezna goreča žarišča. Reševalci nujne medicinske pomoči pa so dvema gasilcema pomagali zaradi izčrpanosti.

Po navedbah direktorja centra Toneta Hrovata je zagorelo v stavbi, površine približno 1600 kvadratnih metrov, kjer so nekdanjo klavnico za piščance preuredili v sodobne učilnice za predelavo.

V tem delu so nedavno opremili laboratorij z več stroji in s komorami, ki je v večjem delu pogorel. Uredili in opremili so ga pomočjo evropskega denarja, vrednost naložbe je bilo okoli pol milijona evrov.

V zgradbi, ki jo je zajel požar, so bile tudi učilnice. Med temi učilnice za predelavo sadja, cvetličarstvo, kletarstvo, žganjekuho in ročna dela, štiri sušilnice, hladilnice, napolnjene s sadjem, s tremi sodobnimi komorami in še skladišče goriva s črpalko. Zgorela so tudi tamkajšnja učila in drugo gradivo.

Poleg stavbe s predelavo in kombiniranega gradbenega stroja, ki je najprej zagorel, je ogenj uničil tudi pod nastreškom parkirano kombinirano vozilo.

V ponedeljek, po zimskih počitnicah, se bo pouk nadaljeval, saj požar tega ni ogrozil.

Požar na Sevnem v torek, 18. februarja 2019, popoldne. (vir: dolenjskanews.com)

C. R.