V petek 12. vseslovenski shod upokojencev

(vir: arhiv)

Iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober vabita na 12. vseslovenski shod, ki bo jutri, 31. maja, v Ljubljani. Tokratni shod bo nekaj posebnega.

Začelo se bo pred RTV, zatem se bodo udeleženci podali na Trg republike v boj za pravične pokojnine, dostojno in dostojanstveno življenje nepriviligiranih upokojencev, invalidov, starostnikov, za delavske pravice in lepšo prihodnost mladih. Ta del dogodka bo namenjen škodljivi Golobovi vladi.

Tokrat se protestu pridružujejo tudi druge skupine. Začeli bodo ob 14.30 pred stavbo RTV in se nato preselili na ulice Ljubljane, na Trg republike, kjer bodo v množici pozdravili tudi posamezne skupine, ki se bodo pridružile iz upravnih enot. Udeležbo so napovedali tudi zdravniki in vojaki ter del policije v civilu. Tudi oni so zelo nezadovoljni, v uniformah pa ne smejo stavkati.

V Iniciativi Glas upokojencev Slovenije so zapisali, da bo shod po pričakovanjih najbolj množičen, upajo na lepo vreme! “Če nimate pravega motiva priti na protest, pridite na izlet, na druženje, pridite zapet našo pesem, pridite med ljudi, pridite v življenje!,” dodajajo.

Sporočajo, da je prijavljenih zelo veliko avtobusov, dodatnih potniških vagonov iz smeri Štajerske, Dolenjske in Primorja!

Spomnimo. Javni potniški promet (avtobusi in vlaki) so za upokojence, invalide in starejše od 65 let zastonj. Mora pa imeti vsak od teh posebno kartico, ki jo pridobi na železniških ali avtobusnih postajah. Kartica velja 12 mesecev. Kdor jo že ima, naj preveri veljavnost.

“S seboj prinesite na tisoče zastav Slovenije, transparente, dobro voljo in ponos! Ja, SLOVENSKI PONOS!!,” sporočajo organizatorji.

“Želimo mirne in dostojanstvene trenutke, vedli se bomo kulturno, kot se znamo Slovenci, zapustite domove in pridite v petek med družbo, ki se imanjuje SLOVENIJA!”

Prihajajo tuje televizije

Od prejšnjega shoda se je spremenilo to, da se RTV in vlada Roberta Goloba ne posmehujejo več, temveč trepetajo. “Vsak shod pomeni dodatno moč ljudem, ki so ogoljufani tako s strani RTV kot vlade. Tokrat bomo glasni, pridejo tudi tuje televizije, prihajata avstrijska ORF in hrvaška TV. Podpirajo nas tudi slovenski izobraženci, akademiki,” je te dni povedal Pavel Rupar in dejal, da so ignorirani le iz “depolitizirane” RTV.

“To, kar vlada dela s temi ljudmi, je kriminal – kljub stavki jim nalaga delo,” pravi Rupar in jih poziva: “Stavka na delovnem mestu z obremenitvijo ni stavka, stavka je na ulici. Pridružite se nam.”

Kje so kmetje?

Žal mu je, da se kmetje niso odločili pridružiti. “Prodali so jim Panvito, ki je žila slovenske prehrambene industrije, sedaj Celjske mesnine. Zakaj kmetje ostajajo v anonimi doma, ne vem,” se sprašuje Rupar in opozarja, da prihaja konec slovenske hrane.

Rupar je bil glede RTV predvsem kritičen do programa in soočenj. Saj na soočenja posebej kličejo leve kandidate in posebej desne. To ni demokratično, pravi, saj se morajo mnenja soočiti, drugače ni napredka. Kritičen je tudi, da so manjšine morale dati milijone v RTV, namesto da bi se ta denar porabil za ljudi in napredek manjšin. Povedal je še, da je RTV s tremi kamerami snemala prejšnji protest, a bilo nobenega prispevka. “Čakali so incident in takrat bi objavili,” je dejal Rupar.

Objave Inštituta lahko spremljate na povezavi: (20+) Facebook

A. L.