V Osilnici in Kostelu pomagajo vojaki

Slovenska vojska v Obkolpski dolini (vir: SV, Twitter)

Po zaprosilu občin Osilnica in Kostel je Slovenska vojska odšla na pomoč civilnemu prebivalstvu na območju Obkolpske doline, ki jih je prizadela vodna ujma.

Na Twitterju so objavili, da pripadniki Inženirske čete in 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske trenutno sanirajo posledice na območju Osilnice, Žage in Fare pri Kostelu.

Vojaki pomagajo na zaprosilo občin Osilnica in Kostel, pa so zapisali v STA.

STA je še zapisala, da po besedah županje Osilnice Alenke Kovač v občini danes ocenjujejo škodo in čistijo, kar je ostalo za dvodnevnimi obilnimi poplavami. Na cestah in dvoriščih je namreč ostalo veliko blata in mulja, struge okoliških vodotokov so zatrpane s kamenjem in lesom, kar je treba pred naslednjim dežjem očistiti.

Po prvih ocenah je najbolj poškodovana državna cesta čez Osilnico, škoda je tudi na hišah in okolici. Po prvih ocenah naj bi v Osilnici poplavilo okoli 15 hiš, v Kostelu okoli 30.

Uradno je dostop do Osilnice še vedno mogoč le preko Hrvaške, to je po cesti od Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, čez hrvaški Čabar in na mejni prehod Zamost. Za silo so sicer usposobili cesto Kostel-Osilnica, a je prehod po njej po besedah županje mogoč le na lastno odgovornost.

Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid.

Ocenjevanje škode in čiščenje nadaljujejo tudi v Kostelu. Tam je v preteklih dveh dneh narasla Kolpa od sveta odrezala veliko vasi, poplavilo je okoli 30 hiš, utrgalo tri vodovode in uničilo domačo mini elektrarno. Poškodovanih je bilo veliko občinskih in drugih cest, ki so pomembne tudi za državo oz. njeno preprečevanje nezakonitih prehodov meje, saj preko njih vojska in policija nadzirata državno mejo.

Pri odpravljanju posledic vodne ujme danes sodeluje 60 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, 6 tovornih in 6 terenskih vozil ter bager.

K. R.