“V odvrženih gatah so se zaredili črvi, divji prašiči so ugotovili, da je to okusna hrana in mi kupujemo zelo dobre klobase”

S seje dveh parlamentarnih odborov, kjer so obravnavali zahtevo za večja pooblastila Slovenski vojski pri varovanju državne meje. Od leve: Ivan Cegnar, Emil Rojc, Maja Kocjan, na desni Tatjana Bobnar (vir: zajem zaslona)

V teh smeteh, tako v hrani, kot v oblačilih, bom grdo rekel, kot v odvrženih gatah, so se zaredili črvi. To je golazen, te smeti ležijo tam že leto dni. Ti črvi so se zaredili noter in divji prašiči so ugotovili, da je to okusna hrana. In tudi to jedo. In potem mi na tržnicah kupujemo zelo dobre divjačinske klobase. Zelo dobre so. Ampak, zdaj pa prihajamo v tisto, ko to ni več problem samo župana občine Ilirska Bistrica, ampak tudi tržnice v Ljubljani. In ko se bo to zgodilo in ko bomo počasi ugotovili, da ni tam en župan, ki je siten, ki ga njegova lastna stranka preganja zaradi tega, in da je to problem širše skupnosti, bomo verjetno začeli razmišljati drugače.” To so besede ilirskobistriškega župana Emila Rojca, člana stranke SD.

“Večja pooblastila vojski ne morejo škodovati našim ljudem in apeliram na vse, da ta pooblastila poslanci odobrite, da vlada to predlaga, da državni zbor to potrdi, ampak ne za tri mesece. Za čas, dokler bo trajala ta situacija, ker bo trajala še zelo, zelo dolgo,” je še dodal.

Tako oster je bil Rojc na skupni seji dveh parlamentarnih odborov, kjer so razpravljali o zahtevi stranke SDS za podelitev večjih pooblastil Slovenski vojski pri varovanju državne meje.

Sejo, ki je bila v četrtek popoldan, so v vladajočih strankah Židanovi SD (tudi kočevski poslanec Predrag Baković), Šarčevi LMŠ, Cerar-Počivalškovi SMC, Erjavčevi DeSUS in Bratuškovi SAB obstruirali.

Sejo so zapustili, bolje rešeno, pobegnili, tudi od soočenja s problemi in s tem onemogočili odločanje o sklepu o večji podelitvi pooblastil slovenski vojski.

Na sejo so bili vabljeni tudi Marjan Šarec, njegov svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec, Karl Erjavec v vlogi ministra za obrambo in črnomaljski župan Andrej Kavšek. Vsi so se opravičili. Andreja Kavška smo nato vprašali, kakšen je bil njegov razlog za opravičilo in nasploh, kakšno je njegovo stališče kot župana občine Črnomelj do uvedbe 37.a člena Zakona o obrambi. Odgovora nismo prejeli.

Na seji pa sta bila poleg že navedenega bistriškega župana Rojca, poslancev opozicije, notranjega ministra Boštjana Poklukarja in direktorice Policije Tatjane Bobnar še Maja Kocjan kot predstavnica Civilne iniciative Bela krajina in Ivan Cegnar, predstavnik Civilne iniciative Jelšane.

Emil Rojc je po seji še objavil, da se je predloga za aktivacijo 37.a člen Zakona o obrambi zelo razveselil, saj ta slovenski vojski daje realna pooblastila pri varovanju meje. To bi bilo tudi sporočilo, da se vsi skupaj začenjamo zavedati resnosti nezakonitih migracij. Na to, da bi bil to pomemben signal, je že na seji opozorila tudi Maja Kocjan in dodala, da v Civilni iniciativi Bela krajina podpirajo aktivacijo 37.a člena. Rojc je bil nato zelo razočaran, ker so koalicijski poslanci sejo zapustili. Zapisal je: “Spoštovana koalicija državnega zbora, če ne morete podpreti predloga opozicije, ki je za ljudi v obmejnih občinah koristen, lepo prosim, sami predlagajte takšen sklep in ga potem sprejmite. Ker smo tudi mi, ki smo »daleč od oči in daleč od srca« ljubljanske elite, državljani Republike Slovenije in imamo pravico do varnega in mirnega življenja tako kot v Ljubljani.” O tem je na seji govorila tudi Kocjanova.

Maja Kocjan, predstavnica CI Bela krajina.

Maja Kocjan je med drugim še povedala: “Rezultat naših večletnih opozarjanj na težave zaradi migrantske krize in na to, da se ljudje ne počutijo varni, je zgolj nekaj več kilometrov ograje na meji in prisotnost vojakov, ki pa so zgolj statisti, ker ne smejo ukrepati in pomagati policistom.” Opozorila je na nujnost spremembe azilne zakonodaje in na bolezni, tudi nalezljivo virusno bolezen domačih in divjih prašičev – afriško prašičjo kugo, ki se že pojavlja v Sloveniji in na kar opozarjajo tudi veterinarske službe. Minister Poklukar ji je pri tem prikimaval. Dejala je, da se stvari se ne izboljšujejo, vodilni v policiji podatke prikrivajo, vedno bolj. Predstavniki civilne iniciative so bili doslej že na štirih sejah odborov in komisije, tudi pri predsedniku države Borutu Pahorju, sprememb pa ni. Stvari v civilni iniciativi zelo budno spremljajo in bodo po potrebni ponovno ukrepali. “Doslej so bili v Beli krajini trije protesti, eden je bil še v Jelšanah,” je še dodala.

Kaj določa 37.a člen Zakona o obrambi?

Po tem členu bi vojski dodelili izjemna pooblastila, »če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade«. Vojaki pri tem nimajo policijskih pooblastil, izvajajo pa naslednje: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. (vir)

Sejo je vodil poslanec Zvone Černač, zahtevo je v imenu SDS predstavila dolenjska poslanka Anja Bah Žibert.

V nadaljevanju objavljamo nekaj izjav poslancev. Kot rečeno, poslanci koalicije so s seje pobegnili (med njimi tudi Predrag Baković, SD, zato njihovih izjav o tem ni).

Predsednik odbora in poslanec Zvone Černač (na levi)

Zvone Černač: “V normalni državi se sploh ne bi pogovarjali o tem, ali bomo državo spravili na normalen nivo, ali bomo zaščitili ljudi, ki so vsak dan bolj ogroženi, ali bomo zaprli schengensko mejo, ki je neučinkovito varovana … Ampak bi to nemudoma storili!”

Problem varnosti zadeva vse državljane, ne glede na to, kakšnega političnega prepričanja so, zato posledično zadeva tudi vse politične stranke. Obstrukcija seje s strani koalicijskih poslancev je tako izjemno neodgovorno dejanje, neodgovorno do ljudi.”

Poslanka Anja Bah Žibert

Anja Bah Žibert: “V Sloveniji imamo migrantsko in varnostno krizo, sistem nam razpada, koalicija pa tišči glavo v pesek, se ukvarja s podnebno krizo in obstruira seje, na katerih bi lahko s skupnimi močmi nekaj storili za boljšo varnost naših državljanov.

Vojak danes na južni meji ne sme storiti ničesar, ilegalni migranti lahko mirno hodijo mimo njih. Čas je, da pomagamo tako Policiji kot Slovenski vojski in aktiviramo 37.a člen Zakona o obrambi, da bodo vojaki lahko pomagali policistom!

Dovolj je marakeškega sindroma, dovolj je prikrivanja podatkov o ilegalnih migrantih, dovolj je, da se o problemih ne pogovarjamo dovolj resno, ampak smo že dlje časa priča statusu quo. Vlada ne zaščiti države in državljanom ne zagotovi varnosti.”

Poslanec Žan Mahnič

Žan Mahnič: “Imamo ministra za notranje zadeve, ki kot stara lajna ponavlja stavek, kako Policija obvladuje južno mejo, čeprav je ne! Južno mejo se ščiti na meji, v Kostelu, ne na Dolenjskem ali na severnem delu Bele krajine, ne tako, da se v notranjosti lovi in prime

V tem trenutku glede na statistiko v povprečju 2 policista varujeta okoli 5 kilometrov južne meje. Saj potem ni čudno, da se migranti nemoteno sprehajajo po državi! In ne, ne ujame jih Policija, srečujejo jih državljani, ki potem javijo Policiji.

Slovenska vojska nima pooblastil, da na južni meji ukrepa zoper ilegalne migrante, hkrati smo bili priča temu, da lahko ukrepa zoper slovenske državljane, ki očitno učinkoviteje kot vlada varujejo južno mejo? Na podlagi česa?”

Poslanec Branko Grims

Branko Grims: “Politika je dolžna aktivirati 37.a člen Zakona o obrambi, da se zagotovi varnost našim državljanom ter omogoči dodatno pomoč in angažma za varovanje naše meje pa če vladajoča koalicija še tako beži iz dvorane in obstruira seje.”

Iz tega je razvidno, da vlade in koalicijskih poslancev ne zanima varnost državljanov in še vedno tiščijo glavo v pesek, češ da ni težav zaradi drastičnega povečanja nezakonitih prehodov meje s strani ilegalnih migrantov. Poslanci so sejo prekinili in bodo z njo nadaljevali, kdaj bo to, še ni znano.

Minister Poklukar, ki vladi še vedno ne namerava predlagati sprejem sklepa o večjih pooblastilih slovenskim vojakom, je na seji povedal, da so policisti letos prijeli okoli 15.500 migrantov in 400 tihotapcev, prevoznikov. Največ migrantov prestopi mejo na območjih občin Črnomelj, Kostel in Ilirska Bistrica. Na kritike, da je pravosodje milo do tihotapcev, pa je Bobnarjeva odgovarjala, da to ni v njihovi domeni, s čimer se sicer Bah Žibertova ni strinjala.

Tako so sejo drug za drugim zapuščali poslanci koalicijskih strank. Bolje rečeno, bežali so pred razpravo in odločanjem.

(foto: Zajemi zaslona)

J. M.