V obtoku večja količina ponarejenih bankovcev

Primer t. i. filmskega denarja (ponaredek z napisom "copy")

V policiji ugotavljajo, da se je ta mesec povečalo število unovčitev ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti za 100 evrov, pojavlja pa se tudi t. i. filmski denar.

Največ unovčitev je bilo beleženih na območju Maribora in Celja, v manjšem delu pa so bile odkrite unovčitve še na območju Ljubljane in v drugih delih Slovenije.

Ponarejeni bankovci so bili najpogosteje unovčevani v gostinskih lokalih, trgovinah, trafikah, na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane in pri spletni prodaji mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike.

Ker je lahko v obtoku več ponarejenih bankovcev, občane pozivajo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino.

Kako prepoznati ponarejen denar?

  • V večini primerov zadošča, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši.
  • Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, po reliefu, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.
  • Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.
  • Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev lahko najdete na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije.

Spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok je kaznivo dejanje!

Ponarejeni bankovci so brez vrednosti in se ne morejo zamenjati za druge bankovce. Pri tem se je treba zavedati, da spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok predstavlja kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.

Kaj storiti, če prejmete ponarejen bankovec?

Policisti svetujejo:

  • če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo, in sicer pokličite najbližjo policijsko postajo ali telefonsko številko 113;
  • če sumite, da je bankovec, ki ga imate oziroma ste ga prejeli, ponarejen, si poskušajte zapomniti čim več informacij, predvsem pa kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli.

Te informacije so lahko namreč v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja po 243. členu Kazenskega zakonika oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Poleg ponaredkov je v obtoku tudi t. i. filmski denar

V zvezi s problematiko ponarejanja denarja zaznavajo še unovčevanje t. i. filmskega denarja.

Gre za ponaredke denarja, ki je natisnjen na navaden papir in je zelo podoben pravemu. Ti ponaredki navadno nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca, na sprednji ali zadnji strani bankovca pa je dodan le manjši napis (na primer “copy”, “movie mony”), ki ga je ob površnem pogledu navadno težko opaziti.

Primer t. i. filmskega denarja (ponaredek s turškim napisom)

M. D.