V občinah razočarani nad zavrnitvijo zakonskega paketa za reševanje tudi romskih vprašanj

Novinarska konferenca županov in predstavnikov 11 občin jugivzhodne Slovenije in Posavja na temo nedavne zavrnitve njihovega predloga paketa štirih zakonov za reševanje težav otrok iz težavnih socialnih okolij. Na fotografiji: Samo Pogorelc, Ivan Molan, Gregor Macedoni in Jože Simončič ( Foto: Obcčna Kočevje)

Vodilni predstavniki 11 občin jugovzhodne Slovenije in Posavja so na današnji novinarski konferenci v Kočevju izrazili razočaranje nad tem, da je državni zbor zavrnil paket zakonov za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih.

11 občin je paket štirih zakonov za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih, v državni zbor vložilo s podpisi 31.500 volivcev.

Odbor državnega zbora za delo je pred dnevi zavrnil novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakona o socialnovarstvenih prejemkih in zakona o voznikih. Podprl je le predlog novele zakona o urejanju trga dela, pa še v tem primeru je s sprejetimi sedmimi dopolnili črtal vsebinske člene.

Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič je na današnji novinarski konferenci dejal, da gre za veliko zamujeno priložnost. Ne gre zgolj za zahtevo 11 občin, ampak za zahtevo okoli 150 tisoč prebivalcev Jugovzhodne Slovenije in Posavja. Po njegovih besedah so se ob pripravi zakonov z vlado strinjali, da je treba omenjena vprašanja reševati, ko so predloge pripravili, pa podpore s strani vlade ni bilo več.

Novomeški župan mag. Gregor Macedoni pa je spomnil, da je bil tudi na odboru za delo ob zavrnitvi paketa zakonov sprejet sklep, da vlada in državni zbor do konca leta pripravita zakonodajne spremembe, ki bodo ustrezno in učinkovito naslovile romsko vprašanje, zlasti z vidika vključevanja Romov v družbo

Kako naprej?

Ena od možnosti je, da poskusijo zavrnjene predloge znova vložiti v državni zbor. Ena od možnosti je še, da lahko pride do večjega samoorganiziranja ljudi v občinah. Tega sicer predstavniki občin ne podpirajo, vendar pa, če drastičnih sprememb ne bo, ljudem drugega ne bo ostalo, je bilo slišati danes.

Na novinarski konferenci so opozorili še, da se o izzivih v socialno problematičnih okolij in varnostni problematiki na splošno veliko razpravlja, a dejanskih sprememb na bolje ni zaznati in jih brez konkretnih sistemskih sprememb tudi ne bo.

Novinarske konference so se udeležili tudi župan Brežic Ivan Molan, župan Ribnice Samo Pogorelc in župan Šentjerneja Jože Simončič ter podžupan občine Trebnje Blaž Ovnik in podžupanja Črnomlja Maja Kocjan. Slednja je v izjavi za portal Moja Dolenjska poudarila, da si občani želijo, da se ta problematika uredi. Zavrnitev skrbno pripravljenih rešitev obžaluje, posebno še, ker so koalicijski poslanci (Gibanje Svoboda, SD in Levica) rešitve zavrnili brez utemeljenih argumentov. Njihovi argumenti so bili pavšalni, lastnih predlogov in rešitev pa v koaliciji doslej še niso predstavili. Obljubili so sicer, da bodo rešitve pripravili do konca tega leta, kar pa bodo v občinah skrbno spremljali.

Brežiški župan Ivan Molan, ki je bil edini predstavnik iz Posavja, pa je povedal, da so ljudje zaradi zavrnitve predlogov zakonodajnih sprememb zelo užaljeni in ogorčeni.  ”Pokazalo se je, da Vlada in Parlament nimata realnega stika na terenu in ne poznata dejanske problematike. Bile so tudi govorice, da je bilo že vnaprej določeno, da se bo zadeva zavrnila. Bojim se, da bo kmalu prišlo do česa hujšega. Policija in tožilstvo se zavedata problematike in opozarjata na sistemske rešitve. V parlamentu pa se niti en koalicijski poslanec iz naših okolij, kjer se soočamo s težavo, ni postavil na našo stran. Zadeva bo zelo kmalu postala neobvladljiva,” je še povedal brežiški župan.

Nekaj fotografij z današnjega dogodka v Kočevju:

Predlogi sprememb

Vodstva 11 občin: Novo mesto, Brežice, Črnomelj, Kočevje, Krško, Metlika, Ribnica, Semič, Šentjernej, Škocjan in Trebnje so predlagala spremembe štirih zakonov.

– Pri Zakonu o socialno varstvenih prejemkih bi spremembe v primeru neobiskovanja osnovne šole pomenile nedenarno izplačilo socialne pomoči, enako bi veljalo v primeru zapadlih dolgov do javnih subjektov oziroma države ali občine.

– V Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se spremembe prav tako nanašajo na izplačilo otroškega dodatka »v naravi« v primeru neobiskovanja osnovne šole in njegovo znižanje za tretjino po zaključeni osnovni šoli v primeru nevključitve otroka v nadaljnje šolanje.

Zakon o urejanju trga dela bi dopolnili s poenostavljenim izbrisom iz evidence brezposelnih po kršitvah obveznosti, podaljšanjem maksimalne vključenosti posameznika v javna dela iz dveh na štiri leta in napotitvijo brezposelne osebe na delo.

V Zakonu o voznikih predlagajo uvedbo pogoja za opravljanje vozniškega izpita z devetletnim obiskovanjem osnovne šole in zaključenim sedmim razredom osnovnošolskega programa.

A. L.