V nekaj tednih ognjeni zublji na treh gospodarskih poslopjih s sončnimi paneli

Petkov požar na kmetiji na Desincu v Beli krajini (vir: PGD Črnomelj, foto: Jani Pavlin)

V petek, 27. oktobra, sta bila v državi kar dva požara gospodarskih poslopij, na Desincu, v občini Črnomelj, in v Spodnji Kapli, v občini Podvelka. V začetku septembra pa je velik požar zajel veliko gospodarsko poslopje v Zavrhu pod Šmarno goro. Na vseh treh kmetijah je zagorelo okoli 13. ure.

V vseh treh primerih gre za velika kmetijska gospodarska poslopja z vgrajenimi sončnimi paneli.

Objekti so uničeni, v Zavrhu, na kmetiji Mis, so potrdili, da je do požara prišlo zaradi t. i. sončne elektrarne, škode je bilo za več milijonov evrov.

V petek je ob 12.54 zagorelo v Spodnji Kapli (občina Podvelka), nekaj po 13. uri pa je zagorelo še na Desincu. V požaru je pogorel ojekt, v njem pa skladiščeni kmetijski stroji ter osebno vozilo.

V gašenju objekta v Beli krajini so pomagali gasilci 16 prostovoljnih gasilskih društev: Črnomelj, Adlešiči, Mavrlen, Petrova vas, Rodine, Rožič Vrh, Talčji Vrh, Vranoviči, Dragatuš, Tribuče, Butoraj, Dobliče, Tanča Gora, Vinica, Stari trg ob Kolpi in Zapudje.

Reševalci nujne medicinske pomoči so na kraju oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Na kraju so bile tri ekipe reševalcev, ki so oskrbovali tudi gasilce.

Intervencija gasilcev v Beli krajini je trajala več ur, gasilci so na zaščitnih oblačilih imeli kose stopljenega aluminija. Prve ekipe so se v neznosni vročini plamenov pregrevale. Pomanjkanje kisika in nadčloveški napori so marsikaterega prisilili, da je zaradi onemoglosti za trenutek poiskal hlad, si povrnil moči, nato pa spet v zaščitna oblačila in v boj, so zapisali na spletni strani PGD Dragatuš.

V javnosti se postavlja vprašanje, kaj se dogaja, da gorijo velika gospodarska poslopja? So morda vzrok nekakovostni sončni paneli morda kitajske izdelave ali nekvalitetna montaža ali pa kaj tretjega? Odgovor bodo morali dati pristojni.

Požar na Desincu, petek 27. 10. 2023, foto vir: PGD Črnomelj in PGD Dragatuš

Požar na kmetiji Mis pod Šmarno goro:

 

M. D.