V napadu Rusije številne žrtve ukrajinskih državljanov

Napad Rusije na Ukrajino (vir: Visegrad24, Twitter)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči sporočil, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo najmanj 137 ukrajinskih državljanov. Med žrtvami so tako vojaki kot civilisti. V spopadih je bilo ranjenih še 316 Ukrajincev.

Sporočil je, da so ruske “diverzantske skupine” že vstopile v prestolnico Kijev, in pozval prebivalce, naj ostanejo previdni in spoštujejo policijsko uro.

Ukrajino želijo politično uničiti tako, da odstranijo vodjo države, ukrajinski predsednik Zelenski pa je sporočil, da z družino ostaja v Ukrajini, kljub temu, da je za Rusijo “tarča številka ena”. To potrjujejo tudi obveščevalci, saj obveščevalni podatki nakazujejo, da se bodo Rusi skušali znebiti ukrajinskega predsednika in likvidirati druge politične nasprotnike.

Po ruskem napadu na Ukrajino je domove včeraj zapustilo več deset tisoč ljudi, več tisoč pa jih je zapustilo državo. Ponekod v Evropi so se včeraj že zbirali številni v podporo Ukrajincem.

V Moldaviji so postavili sprejemne centre za begunce, predsednica Maia Sandu je sporočila, da so njihove meje odprte za ljudi iz Ukrajine.

Ukrajinski minister za zdravje Viktor Ljaško je prebivalce pozval, naj darujejo kri, predsednik Volodimir Zelenski pa je podpisal odlok, s katerim je ukazal splošno mobilizacijo. Ukrep veljal 90 dni in predvideva vpoklic vojaških obveznikov in rezervistov.

Rusija je praktično uničila ukrajinsko zračno obrambo in kopiči svoje sile okoli Kijeva. Ukrajinci tako nimajo več ustrezne zračne obrambe, da bi se lahko zoperstavili ruskim napadom. Njihova obramba je onesposobljena, Rusi imajo dejansko popolno zračno premoč nad Ukrajino. Ruskim silam uspelo zasesti ključna letališča okoli Kijeva. Enote, ki so tam, bi lahko zdaj Rusi povezali s tistimi, ki prihajajo iz Belorusije.

Po pričakovanjih bodo ruske sile verjetno v prihodnjih urah močno pritiskale okoli Kijeva.

Danes se bodo na kriznem sestanku sestali tudi voditelji članic zveze Nato, razpravljali bodo o ukrepanju po ruskem napadu na Ukrajino. Zaveznice so sicer že sprožile postopke za okrepitev svoje varnosti in preprečitev širjenja konflikta v zavezništvo.

Slovenski premier Janez Janša pa je sinoči ob prihodu na vrh EU izpostavil, da bi bila najpomembnejša odločitev to, da bi Nato zagotovil zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino, saj bi imeli Ukrajinci boljšo možnost obrambe, če Rusija ne bi povsem nadzorovala zračnega prostora.

Družbena omrežja so preplavili posnetki in fotografije včerajšnjega barbarskega početja Rusov v Ukrajini, pa tudi posnetki, ko civilno prebivalstvo zapušča svoja domovanja.

Nekaj fotografij objavljamo v nadaljevanju (za povečanje kliknite na sliko).

M. D.