V Mirni Peči bodo danes posvetili novega novomeškega škofa

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje (vir: Škofija Novo mesto)

V župnijski cerkvi svetega Kancijana in tovarišev v Mirni Peči bo danes popoldne potekala slovenska škofovska posvetitev msgr. dr. Andreja Sajeta, ki ga je papež za novega novomeškega škofa imenoval junija letos. Saje bo vodenje škofije slovesno prevzel v torek v novomeški stolnici.

Slovesnost škofovskega posvečenja msgr. dr. Andreja Sajeta, drugega rezidencialnega novomeškega škofa, bo v njegovi domači župniji ob 14.30 uri. Zvonovi v vseh cerkvah v škofiji so veselo novico oznanjali že sinoči.

Sajeta bodo v škofa posvetili prvi novomeški škof in trenutni administrator novomeške škofije Andrej Glavan, apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in krški škof Jože Marketz.

Ob posvetitvi bo prejel znamenja škofovske službe – škofovski prstan, pokrivalo mitro in pastirsko palico. Prstan izraža edinost Cerkve in njenega ustanovitelja Kristusa, pastirska palica pa skrb za vernike. Za škofovsko geslo si je Saje izbral stavek Živimo po duhu, njegov grb pa krasita čebela, plamen in tehtnica.

Novi novomeški škof bo škofijo prevzel v torek med popoldansko slovesno sveto mašo v novomeški stolnici. V škofijo ga bo umestil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let. Novi novomeški škof si je za škofovsko geslo izbral stavek Živimo po duhu.

Saje, rojeni Novomeščan, je bil do imenovanja za škofa sodni vikar – oficial Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani in docent na ljubljanski teološki fakulteti. Škofija, ki jo bo prevzel, je relativno mlada škofija, saj je bila s papeževim odlokom ustanovljena šele leta 2006, istočasno kot murskosoboška in koprska škofija.

Današnje slovesnosti v Mirni Peči se lahko udeleži vsak, za udeležbo je potreben pogoj PCT v skladu z vladnimi odloki in priporočili NIJZ.

Posvečenje bodo neposredno prenašali na 1. programu Televizije Slovenija, prek valov 3. radijskega programa – programa Ars in valov Radia Ognjišče.

M. D.