V ljubljanskih sobanah nastaja reorganizacija upravnih enot

Fotografija je simbolična. (Na fotografiji Upravna enota Trebnje. Po novem bi bila zgolj izpostava, večino stvari bi občani morali urejati v Novem mestu.) (vir: arhiv)

“Po tiho nastaja v vladnih sobanah sredi Ljubljane 12 ‘super’ upravnih enot. Še ena od aktualnih nepremišljenih ideoloških for, s katastrofalnimi posledicami za ljudi na podeželju, zlasti starejše. Če bi se šla oblast sončit do konca mandata, bi bilo manj škode.”

Tako je ob objavi ptujske županje Nuške Gajšek zapisala nekdanja državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs.

Ptujska županja (SD) je že včeraj razkrila, da vlada razmišlja o reorganizaciji upravnih enot – iz 58 jih naj bi zmanjšali na 12, ostale bi postale izpostave.

Vladni predlog reorganizacije za jugovzhodno Slovenijo je naslednji:

Upravna enoto Novo mesto bi pokrivala območje naslednjih upravnih enot Novo mesto: Trebnje, Črnomelj, Metlika, Kočevje, Ribnica. (Navedene bi bile izpostave.)

Upravne enote bi bile določene glede na statistične regije, v našem primeru je to Jugovzhodna Slovenija. Dobro poučena ptujska županja ob tem navaja, da je vladni argument oz. argument ministrstva za javno upravo – večja učinkovitost. S tem se županja ne strinja in navaja, da “o tem lahko razpravljamo”. Vladajoče poziva k dialogu. “Na terenu. Med ljudmi. Ne v pisarnah.”

Navedeno tudi pomeni, da bi ljudje z našega območja (Dolenjske, Bele krajine in Kočevsko-ribniškega) npr. gradbena dovoljenja urejali v Novem mestu. In še veliko je tega.

Zapis ptujske županje Nuške Gajšek (SD):

A. L.