V Kočevju se čas premika naprej, ne nazaj

Preverili smo, kako je z obljubljenimi novimi delovnimi mesti v Kočevju in kaj se nasploh dogaja v tej občini, ki je po površini največja in tudi najredkeje naseljena občina v državi. Hkrati ima tudi najvišjo stopnjo brezposelnosti v regiji in eno najvišjih v državi.

Tovarna robotov po načrtih

Investicija japonske korporacije Yaskawa Electric Corporation v kočevski industrijski coni je trenutno v fazi projektiranja in pridobivanja dovoljenj za pričetek gradnje jeseni 2017. S poskusnim obratovanjem bodo začeli jeseni 2018. Gre za prvo tovarno Yaskawe v Evropi, v prvi fazi naj bi zaposlili od 170 do 200 oseb, od tega več kot tretjino inženirjev. Izjemen pomen investicije je v tem, da prinaša s seboj tudi razvojni oddelek novih robotskih tehnologij. S tem se Kočevje in Slovenija postavlja na zemljevid Industrije 4.0.

Melamin, podatke neradi razkrivajo

V teku je tudi investicija smartMELAMINE v kemijskem podjetju Melamin in nemškega partnerja iz Rudolfstadta. Gre za prvo serijsko proizvodnjo melaminskega flisa, ki je zelo zanimiv za avtomobilsko in tekstilno industrijo. Jeseni 2017 naj bi pričeli s poskusnim obratovanjem, ali bo s tem kaj novih delovnih mest, pa niso sporočili. Tudi sicer so v tem zasebnem podjetju zelo skopi z informacijami, čeprav jim je vlada pred meseci namenila 1,5 milijona evrov državne pomoči. Celo podatka o regresu in plačah nam niso sporočili. Podatki o poslovanju Melamina v letu 2016 pa javno še niso dostopni.

Prevzemajo Snežnik in iščejo tri vodje

V Kočevju deluje tudi državna družba Slovenski državni gozdovi, ki zdaj od podjetja Gozd Ljubljana počasi prevzema tudi podjetje Snežnik. Pri tem sicer obstaja tveganje, da bodo majhne delničarje preprosto iztisnili. Vse skupaj naj bi bilo končano že septembra. Državno podjetje upravlja z 255 tisoč hektarji državnih gozdov, s premoženjem, vrednim kar 2 milijardi evrov. V podjetju je trenutno 163 zaposlenih, iščejo pa še vodjo službe za lesarstvo, vodjo službe za urejanje gozdov ter vodjo službe za upravljanje z naravnimi viri.

Obnova in dozidava Zdravstvenega doma

V teh dneh se začenja 2,4 milijona evrov vredna obnova in dozidava Zdravstvenega doma Kočevje. Ali bo ministrstvo za zdravje primaknilo 300 tisoč evrov za urgentni center, se še ne ve. Izbrani ponudnik del je podjetje AS-Primus iz Cerknice, ki naj bi vse skupaj končal avgusta 2018. Če bo šlo po načrtih, si župan torej “kupuje vozovnico” za naslednji mandat.

Kočevski župan Vladimir Prebilič

Obstoječemu zdravstvenemu domu bodo sicer dozidali okoli 300 kvadratnih metrov prostorov, kamor se bo predvidoma avgusta 2018 preselil urgentni center. V obnovljeni obstoječi zgradbi pa bodo uredili še prostore za fizioterapijo, prenovili glavni vhod in uredili parkirišča. V domu je 75 zaposlenih in pokriva zdravstvene potrebe približno 20.000 ljudi. Po obnovi pričakujejo od 7 do 8 novih zaposlitev.

Voziti začel mestni avtobus

V sredo je v Kočevju začel voziti tudi enolinijski mestni avtobus. Prve tri mesece vozi poskusno, za kar je občina namenila 30.000 evrov. Avtobus povezuje 20 avtobusnih postajališč (železniška postaja, podjetniško naselje, zdravstveni dom, občinska stavba, več trgovin in pokopališče). Dnevna vozovnica je en evro, avtobus vozi ob delavnikih in sobotah, ne pa tudi ob nedeljah in praznikih. Načrtujejo tudi možnost prevoza na klic iz bolj oddaljenih krajev, kot so na primer Kočevska Reka ter kraji v Poljanski dolini ob Kolpi. Avtobus na klic bo vozil ob torkih, sredah in četrtkih, ceno avtobusne vozovnice pa bodo odmerjali glede na razdaljo in se bo gibala med dvema in pet evri. Pogoj za prevoz na klic sta vsaj dva potnika.

T. H.