V Kijev se vrača življenje, številni Rusi se še ne zavedajo, kaj prihaja

Karmen W. Švegl iz Kijeva (vir: Zajem zaslona)

Številni Ukrajinci, ki so se pred vojno zatekli na zahod države, se že vračajo v glavno mesto Kijev, kjer se je z odhodom ruskih vojakov bobnenje v daljavi poleglo, je za TV Slovenija povedala posebna poročevalka Karmen W. Švegl, ki je v teh dneh ponovno obiskala Kijev.

Ukrajinci upajo, da se bo vse skupaj čim prej končalo in dodajajo: “Zelo hvaležni smo Sloveniji za pomoč. Iskrena hvala. Hvala vsej Evropi.”

Kot je še poročala Karmen W. Švegl, Ukrajinci po ruski invaziji svojo prihodnost še toliko bolj vidijo v Evropi.

Mlada družina, ki je tudi med ruskim bombardiranjem ostala v Kijevu, je tako opisala življenje v mestu med napadi. “Bili smo v zaklonišču, kajti najbolj smo se bali tega, da bi kaj padlo na hišo. Kako bi potem rešila otroka in kako bi lahko pobegnili. Tega me je bilo zelo strah,” je povedala Marina, ki je mlado hčerko Mašo le s težavo umirila, ko so bile eksplozije še posebej glasne. “Blizu nas je zabobnelo in zbudila se je s strašnim kričanjem. Sploh je nisem mogla pomiriti,” je pojasnila.

Vseeno verjamejo, da je najhujše za njimi in da se vojna premika daleč na vzhod države. Dodajajo, da je v Donbasu še vse pred njimi. Tam bo še zelo srdito.

Ruse zelo skrbi, številni se sploh ne zavedajo, kaj prihaja

Medtem so v Rusiji informacije za prebivalstvo skoraj povsem zaprte. Prebivalce že zgolj ob omembi vojna lahko blokirajo ali zaprejo. Največji spletni forum Reddit je eden od zadnjih pomembnih komunikacijskih kanalov, ki Rusom še posebej v obdobju vojne z Ukrajino omogočajo pobeg iz Kremljevega propagandnega mehurčka, v katerem se razen “posebne vojaške operacije” pri sosedu v svetu ne dogaja nič omembe vrednega.

V eni od razprav na forumu so pred dnevi svoje izkušnje z življenjem v Rusiji po tem, ko so se nadnjo zaradi invazije v Ukrajini zgrnile številne ekonomske sankcije, delili številni ruski državljani in v Rusiji živeči tujci.

Večini je skupno to, da jih je zelo strah prihodnosti, vojne pa ne podpirajo. Nekateri o njej tudi ne želijo govoriti, a ne zato, ker bi z njo simpatizirali, temveč zato, ker je opredeljevanje za številne Ruse in njihove družine lahko tudi nevarno. Opozarjajo tudi, da je tako, kot bi bili v letu 1939. Želijo, da bi se stvari vrnile v normalnost in hkrati vedo, da se ne bodo nikoli več. Več o tem lahko preberete na povezavi: siol.net

Zadnje dogajanje v Ukrajini:

Ukrajina, zemljevid, 12. april 2022