V Evropskem parlamentu razprava o peticiji v spomin na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji

Evropska poslanka Romana Tomc in zgodovinar dr. Mitja Ferenc (vir: Radio Ognjišče, zajem zaslona, X)

V Evropskem parlamentu v Bruslju bo danes potekala razprava o peticiji v spomin na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji. Začeli bodo ob 9. uri.

 

Na seji odbora za peticije bodo obravnavali slovensko peticijo, ki je bila v Evropski parlament poslana že lani. Sprožila jo je evropska poslanka Romana Tomc, skupaj z zgodovinarjem dr. Mitjo Ferencem, da se žrtvam komunističnega nasilja zagotovi pravica do groba in spomina tako kot vsem drugim žrtvam totalitarnih režimov.

Na včerajšnji novinarski konferenci v prostorih poslanske skupine Evropske ljudske stranke sta Romana Tomc in Mitja Ferenc pojasnila razloge za vložitev peticije, ki jo je podpisalo okoli dva tisoč ljudi in je med peticijami, ki jih prejme Evropski parlament, ena najbolje podprtih.

Kot je sporočila Romana Tomc, so lansko ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega režima njeni poslanski kolegi sprejeli z začudenjem. Ferenc pa je pojasnil, da vlada ni prisluhnila argumentom iz protestne izjave in svoje škandalozne odločitve ni preklicala, še vedno pa krši pravico do groba npr. Romom, ki so jih pobili komunisti. Prav tako imajo svojci žrtev še vedno velike težave, medtem ko se nič ne premakne glede pokopa posmrtnih ostankov iz različnih kraških jam, kot je ta pod Macesnovo gorico.

Že dejstvo, da se bo ta tema obravnavala v Evropskem parlamentu, je prelomno, je dodala Romana Tomc. Veliko dejanje je bilo opravljeno, sedaj je na potezi vlada. Tako Evropski parlament kot Svet Evrope sta namreč že večkrat obsodila totalitarizme. Ferenc je spomnil, da če vlada vrne dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, s tem ne bo ničesar izgubila, lahko pa zelo veliko pridobi.

Današnjo razpravo lahko spremljamo na povezavi: Committee on Petitions – Multimedia Centre (europa.eu) 

M. D.