V dveh najetih hišah odkrili deset prirejenih prostorov za gojenje konoplje

Vir: PU Novo mesto

Novomeški kriminalisti so na podlagi odredb sodišča opravili hišni preiskavi na območju Šentjerneja in Dolenjskih Toplic. Našli in zasegli so skupno 1486 sadik prepovedane konoplje in pripomočke za gojenje.

Storilci, državljani Srbije ter Bosne in Hercegovine, so v najetih hišah “kradli” tudi elektriko, v ocenjeni vrednosti 58.500 evrov.

V Šentjerneju so v stanovanjski hiši našli in zasegli 485 sadik prepovedane konoplje in pripomočke za gojenje. V petih prostorih, prirejenih za gojenje konoplje, so zasegli tudi ventilatorje, črpalke, grelnike, luči, prezračevalne sisteme, gnojila in druge pripomočke. Ugotovili so, da so trije državljani Srbije, stari 37 let, 30 let in 33 let, v najeti stanovanjski hiši sodelovali pri gojenju prepovedane droge. Mimo uradnega števca elektro distributerja so speljali električni vodnik, ki je napajal električne aparate, potrebne za gojenje in na ta način v enem letu oškodovali elektro distributerja za nekaj manj kot 25.000 evrov.

V stanovanjski hiši v Dolenjskih Toplicah pa so med hišno preiskavo našli in zasegli 1001 sadiko konoplje. Tudi tukaj so v več prostorih, prirejenih za gojenje, našli in zasegli različna grelna telesa, luči, črpalke, prezračevalne sisteme, ventilatorje, gnojila in ostale pripomočke. Ugotovili so, da je kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog osumljen 39-letni državljan Srbije ter Bosne in Hercegovine, ki je s sostorilci gojil prepovedano drogo in z namenom zagotavljanja električne energije za aparate speljal električni vodnik mimo uradnega števca in distributerja v enem letu oškodoval za več kot 33.500 evrov. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi za izsleditev sostorilcev kaznivih dejanj.

Osumljencem so odvzeli prostost in jih pridržali. 37-letnega in 39-letnega so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za oba odredil pripor. Za kazniva dejanja bodo ovadili tudi 30.letnika in 33-letnika.

Za navedena kazniva dejanja posamezniku grozi kazen zapora od enega do celo 15 let.

Tako so si uredili, hišni preiskavi so policisti izvedli že 7. junija, pred skoraj 14 dnevi.

Vir in foto: PU Novo mesto

A. L.