V državo se je vrnilo 320 tisoč Ukrajincev, večinoma moških

Zračni napad na stanovanjski kompleks v Irpinu. (vir: https://liveuamap.com)

Iz Ukrajine je doslej zbežalo že več kot tri milijone ljudi. Samo iz kijevske regije je včeraj prebivalce na varno odpeljalo 28 avtobusov. Hkrati se je v Ukrajino vrnilo 320 tisoč Ukrajincev, večina je moških.

Po podatkih Združenih narodov so doslej v Ukrajini potrdili smrt 780 civilistov, verjetno je število smrti še višje.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je bilo v Ukrajini do včeraj napadenih 43 zdravstvenih ustanov. Turški predsednik Erdogan je Putina povabil na pogovore z Zelenskim v Turčijo.

Evropske države, vključno z najbogatejšimi državami (G7) in Avstralijo so začele z akcijo zasega premoženja oligarhov, ki so blizu Putinu ali beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je novinarjem v State Departmentu povedal, da se strinja s predsednikom Joejem Bidnom, ki je v sredo ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za vojnega zločinca. Ruske napade na civiliste je označil za vojni zločin.

Ruski napadi in obstreljevanja so se nadaljevali tudi v včeraj. Sinoči je po obstreljevanju velike tržnice v Harkovu izbruhnilo več požarov. Ukrajinske sile so tudi v zadnjih urah izvedle več protinapadov.

V nočnih urah so poročali o zračnih grožnjah v kraju Harkov, mesta na vzhodu Ukrajine. V ruskem zračnem prostoru so zaznali ruski strateški bombnik. Ruske enote so napredovale v mestu Rubizhne.

Rusi so obstreljevali veliko tržnico Barabashov v Harkovu, kar je sprožilo vrsto požarov. Posnetek prikazuje ogromne oblake črnega dima, ki se dvigajo z več delov tržnice. Požar se je razširil na okoliške hiše. Trg velja velja za enega od največjih na svetu, obsega površino 300 tisoč kvadratnih metrov.

Nočno obstreljevanje Harkova.

Vir:  liveuamap.com

M. D.