V državnem zboru sprejeli spremembe zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

Dvorana državnega zbora. (vir: arhiv)

Poslanke in poslanci so na današnjem glasovanju sprejeli novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki med drugim omogoča hitrejšo dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam.

Na podlagi novele naj bi bil ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan, čemur niso naklonjeni v opoziciji (SDS in NSi). Predvsem poslanci Svobode pa so temu v razpravah namenjali največ pozornosti. O tem so največ razpravljali. Spočiti, saj jih ni zaznati na terenu v pomoči prizadetim.

Poslanec Zvone Černač je v predstavitvi mnenja poslanske skupine SDS dejal: “Podpiramo dan solidarnosti, a ne tako, da bodo številni ta dan na podaljšanem vikendu, pač pa tako, da se plačan dela prost dan omogoči vsem, ki ga potrebujejo za odpravo posledic ujme, ostali pa bi enodnevni zaslužek namenili v sklad za pomoč prizadetim.”

Janez Janša pa je že pred obravnavo zakona zapisal: “Dan solidarnosti naj bo dela prost dan za tiste, ki lahko neposredno pomagajo pri odpravljanju posledic ujme. Ostali delajmo in namenimo enodnevni zaslužek v sklad za pomoč prizadetim.”

V razpravi o zakonu so v državnem zboru razpravljali le v strankah Svoboda, Levica in NSi. SD ni razpravljala, poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je sporočila, da “danes na seji poslanci SDS ne razpravljajo in dodal: “Zavedamo se, da bi bil vladni Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč lahko učinkovitejši, a ta trenutek je pomembno, da bo zakon sprejet in pomoč čim prej dosegljiva. Vesela pa sem, da bo stranka SDS tudi v prihodnjih dneh na terenu.”

Zakon še ni v veljavi 

O zakonu mora zdaj odločati še Državni svet RS. Če ga bodo potrdili, mora biti nato objavljen še v Uradnem listu RS. Če bo državni svet dal veto na zakon, pa bodo morali poslanci v državnem zboru o njem še enkrat odločati. Tako da je še vedno vprašanje, ali bo ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan.

Nove obljube

Danes sprejet zakon ni presežek, v koaliciji so obljubljali, da bodo pripravili popravke, novosti in tako dalje. Mi pa spomnimo, da je prejšnja, Janševa, vlada že štiri ure po zaprisegi (13. marca 2020) v parlament vložila prvi paket zakonskih ukrepov (PKP1).

Na to je danes spomnil Jožef Horvat, poslanec NSi, ko so v Svobodi pokali od ponosa, kako hitro so ukrepali v zdajšnji hudi naravni nesreči. Janševa vlada je leta 2020 vodenje države sprejela v času epidemije covid-19, stanje danes in takrat je zelo podobno. Ukrepanje pa se že v začetku kar precej razlikuje.

M. D.