V četrtek, 10. oktobra, protest Rešimo Slovenijo

Dovolj je delitve na prvo- in drugorazredne državljane, dovolj je korupcije ...

V četrtek, 10. oktobra 2019, se bodo v Ljubljani na protestu Rešimo Slovenijo zbrali ljudje iz vse Slovenije. Protest bo opozorilo, da je v Sloveniji nekaj zelo narobe.

Ena od zahtev protesta, ki se še posebej nanaša na Belo krajino, Dolenjsko in Kočevsko-ribniško, je tudi popolna zaustavitev nezakonitih migracij.

Pobudo za protest je dal Franc Kangler, nekdanji poslanec in mariborski župan, danes pa državni svetnik. Povod za to je bil izbris dolga družini Janković v višini 29 milijonov evrov. Razlogi pa so še bistveno obsežnejši. Kangler je posnel video, ki je dosegel velik odmev, samo na Facebooku je prejel več kot 4200 všečkov, več kot 7500 delitev in več kot 330 tisoč ogledov. Opozoril je na prvorazrednost in drugorazrednost slovenskih državljanov in pozval, da se je temu treba upreti. Kangler je sicer s strani slovenskega sodstva skoraj toliko preganjana politična oseba kot Janez Janša in kot je v svojem videu dejal Kangler, za 500 evrov, ki jih je iz svojega žepa nakazal svoji hčerki, je bil kar osemkrat na sodišču, na drugi strani pa nekaterim sodna veja oblasti brez sramu odpiše dolg v višini 29 milijonov evrov.

Med 15 zahtevami prihajajočega protesta je tudi zahteva za popolno zaustavitev nezakonitih migracij. Na to v Sloveniji čakamo že dlje časa, stvari so iz dneva v dan slabše, zdaj že tudi v vladi priznavajo, da pravi naval nezakonitih migrantov šele prihaja. Na protestnem shodu bo več govornikov, ena od njih bo tudi mag. Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative Bela krajina, ki bo nedvomno opozorila tudi na to žgočo problematiko.

Po vzoru francoskih protestnikov in gibanja rumenih jopičev proti vladi Emanuela Macrona bodo protestniki tudi v Ljubljani nosili rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo, kot je tudi ime civilni iniciativi, ki organizira ta protest. Sodelovanje na ljubljanskem Prešernovem trgu je že napovedalo 14 političnih strank in civilnih iniciativ.

Zahteve civilne iniciative Rešimo Slovenijo:

Začelo se bo ob 16. uri

Program protestnega shoda Rešimo Slovenijo se bo 10. oktobra začel ob 16. uri na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopili glasbeniki, pevci, folklorne skupine, osrednji del progama pa bo pred Prešernovim spomenikom ob 17. uri, kjer bo nastopila tudi skupina Pepel in kri ter Alfi Nipič s svojimi muzikanti.

Iz vse Slovenije bodo organizirani tudi avtobusni prevozi proti Ljubljani.

C. R.