nedelja, 23 junija, 2024
Doma Slovenija V bolnišnicah je vsak dan več bolnikov s covidom-19

V bolnišnicah je vsak dan več bolnikov s covidom-19

(vir: UKC Ljubljana)

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v zadnjih dneh sicer zmanjšalo, vendar pa so na današnji vladni novinarski konferenci poudarili, da se je v preteklih prazničnih dneh odvzema vzorcev udeležilo bistveno manj ljudi.

Na tej podlagi o nadaljevanju trendov ni mogoče sklepati, prav tako ni možno še napovedati, kdaj točno bo prišlo do sprostitve kakšnih od ukrepov, ki veljajo.

Nekatere odločitve bodo v svetovalni skupini ministrstva za zdravje sprejeli na osnovi današnjih in jutrišnjih vzorcev testiranj ter števila okužb.

V bolnišnicah je sicer vsak dan več bolnikov s covidom-19, prav tako raste število bolnikov na intenzivni negi.

Podatki o hospitaliziranih bolnikih so naslednji:

Na Kliniki za infekcijske bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 43 bolnikov, od tega 12 v enoti intenzivne terapije. Na oddelkih je 31 bolnikov, pri čemer jih je sedem na ortopedski kliniki. Hospitalizirani so tako trije več kot v ponedeljek, na intenzivni terapiji je en bolnik več.

V UKC Maribor je bilo včeraj zvečer 32 bolnikov, kar je dva več kot v nedeljo, na intenzivni negi pa jih je bilo 14 oziroma en manj.

V Splošni bolnišnici Celje je bilo danes ob 8. uri hospitaliziranih 19 bolnikov, od tega 7 v enoti intenzivne terapije.

V Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 10 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku.

V Splošni bolnišnici Novo mesto ni na zdravljenju nobenega bolnika s covidom-19, so pa pripravljeni na sprejem.

Prof. dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, je danes med drugim povedala:

– “Če bodo podatki ostali ugodni, se prvi manjši paket sproščanja morda obeta že naslednji ponedeljek. Ob odpiranju pa se moramo zavedati, da bo virus med nami ostal in da nas bo spremenjen način življenja spremljal do dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila.”

Veleposlanik Jelko Kacin in zdajšnji govorec Vlade RS za covid-19, pa je dejal:

– “Načrtujemo postopno zmanjševanje omejitve gibanja. Tako bi v kratkem lahko pričakovali sprostitev gibanja na eno občino za tiste, ki imajo npr. v drugi občini svoj vikend. Ob tem pričakujemo dosledno spoštovanje usmeritev, da ne bomo obremenjevali lokalnega prebivalstva.”

Vsem pa je skupno, da je vse odvisno samo od nas.

Upoštevajmo ukrepe. Vzdržimo.

C. R.