V Beli krajini se dogaja

V Metliki (foto: FB)

V Metliki poteka 36. Vinska vigred, v Hotelu Bela krajina si je od petka možno ogledati razstavo vinorelov, kjer sodeluje tudi črnomaljski slikar in umetnik Janez Muhvič. Hkrati Krajinski park Kolpa pripravlja več prireditev, danes je osrednja v Šokčevem dvoru v Žuničih.

V Metliki že od petka poteka 36. Vinska vigred, kjer potekajo največje tradicionalne turistično-vinarske in kulturno-etnološke prireditve v Beli krajini. Prireditelji pričakujejo, da bo v treh dneh metliško mestno jedro in prireditve Vinske vigredi obiskalo okoli 20 tisoč obiskovalcev.

Glavnina dogodkov Vinske vigredi poteka na glavnem odru na Trgu svobode, dodatni zabavni spored pa so organizatorji pripravili še na dveh manjših metliških odrih. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi bližnji Belokranjski muzej, Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, Galerijo Kambič in staro metliško mestno jedro.

Hkrati pa so iz Krajinskega parka Kolpa Lahinja opozorili še na Dneve slovenskih naravnih parkov. Ti namreč ta konec tedna in prihodnji teden pripravljajo različne dogodke. Danes je to Svetovni dan čebel, jutri, 21. maja bo Dan Nature 2000, v torek Mednarodni dan biotske raznovrstnosti, v četrtek pa bo Evropski dan naravnih parkov.

V okviru tega so v petek otvorili tudi razstavo vinorelov v Hotelu Bela krajina v Metliki, včeraj pa je bila pri Osnovni šoli Stari trg predstavitev projekta Kolpa e-bike, to je vožnja z električnimi kolesi.

Kaj so vinoreli?

Vodstvo Krajinskega parka Kolpa navaja, da v vinu lahko neskončno uživamo tudi, če ga ne pijemo. Ena od možnosti je, da z vini slikamo. Tako so v zavodu na Martinovo organizirali slikarsko kolonijo vinorelov, razstavo pa so prihranili do Vinske vigredi. Na njeni petkovi otvoritvi sta sodelovala tudi umetnika Ivica Kiša (tudi promotorja vinorelov) iz Zagreba in Janez Muhvič iz Črnomlja.

Danes v Šokčev dvor

Osrednja prireditev Dan odprtih vrat Krajinskega parka Kolpa pa bo danes, v nedeljo, v Šokčevem dvoru v Žuničih. Začelo se bo ob 13. uri. Vstop je prost, prireditelji pripravljajo degustacije, hkrati pa ponujajo tudi možnost udeležbe na različnih delavnicah.

C. R.