Uživajmo lokalno hrano

Za Slovence je vsa hrana, ki je pridelana v Sloveniji, lokalna hrana, ne glede na to, iz katerega dela Slovenije prihaja. Je pa tudi res, da ima skoraj vsak kraj v Sloveniji svoje krajevne in lokalne posebnosti, na katere ne smemo nikakor pozabiti.

Zato sta RABA in PROMOCIJA lokalno pridelane hrane zelo pomembna.

Kupovanje od lokalnih ponudnikov blaga in storitev ima mnoge prednosti. Ne samo v času, ko je svet zaradi korona virusa skoraj obstal, ampak tudi v našem vsakdanu. Krajša pot blaga od dobavitelja do kupca, predvsem pri prehrambenih artiklih, omogoča višjo kvaliteto ter boljšo kontrolo in sledljivost.

Lokalno pridelano in predelano pa ima še veliko prednosti:

  • Dozorelost, ki je optimalnejša. Zaradi bližine pridelave ni potrebno predčasno pobiranje/obiranje in ni potrebe po kasnejši obdelavi med transportom in skladiščenjem.
  • Višja prehranska vrednost in svežina. Večja verjetnost je, da bo lokalno pridelana hrana vsebovala večje količine antioksidantov v primerjavi z živili, ki so bila transportirana in skladiščena daljši čas. Pri daljši prodajni verigi pade tudi vsebnost vitaminov.
  • Boljša senzorična vrednost (vonj, okus, izgled, struktura) in tradicionalen okus. Lokalni proizvajalci poznajo zahteve lokalnih potrošnikov glede okusov in načina priprave hrane, zato v svoje recepture  prenašajo tudi tradicionalne okuse in postopke, kar bogati pestrost ponudbe njihovih  izdelkov.
  • S kupovanjem hrane lokalnega porekla podpiramo lokalne pridelovalce in panogo ter utrjujemo lokalno samooskrbo.
  • Ekonomija korona virusa pa je mogoče tudi pravi čas za razvoj domače proizvodnje.

Da bomo imeli lažji pregled in dostop do lokalne ponudbe, vabljeni vsi lokalni ponudniki pridelkov, izdelkov in storitev, da se prijavite za sodelovanje na spletni strani KGZS »KUPUJMO DOMAČE« (http://www.kupujmodomace.si).

Tako imate možnost, da z oglaševanjem prek spleta povečate neposredno prodajo na kmetiji, hkrati pa omogočite slovenskemu potrošniku nakup lokalno pridelane, sveže, pristne domače hrane. Za vsebino oddanih ponudb, ki so objavljene na spletni strani Kupujmo domače, ste odgovorni ponudniki sami, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je le posrednik med ponudniki in tistimi, ki bodo te izdelke kupili. Za sodelovanje na spletni strani se morate le registrirati s pomočjo elektronskega naslova in gesla, ki ga določite sami. Po uspešni registraciji, lahko pričnete z vnosom vaše ponudbe, ki bo vidna na spletni strani potem, ko bo potrjena s strani administratorja. Objava ponudb na spletni strani Kupujmo domače je brezplačna!

Sedaj je tudi priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo v ekstremnih časih prehranili. Podprimo domače in posegajmo po lokalni hrani.

Pripravila: Tatjana Kmetič Škof, univ. dipl. ing. agr., koordinatorka za KDDD pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto