Uvedba enotnih digitalnih covidnih PCT potrdil

Minister za zdravje Janez Poklukar (vir: arhiv)

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da si tako EU kot slovenska vlada prizadevata za čim bolj enostavno in pregledno odvračanje epidemije, zaradi česar je bilo na ravni EU uvedeno elementarno pravilo PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani), ki bodo z negativnim izvidom lahko z enotnim, univerzalnim in brezplačnim PCT covidnim potrdilom ali digitalnim covidnim potrdilom živeli relativno svobodno, čeprav bo virus še vedno med nami.

Covidno PCT potrdilo nam bo vsem prebivalcem omogočalo obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja.

Na portalu zVem (povezava: https://zvem.ezdrav.si/) lahko državljani na enem mestu dostopamo do vseh svojih zdravstvenih podatkov, torej do izvidov, testov in receptov, kakor tudi do izvidov, ki bodo podlaga za izdajo enotnega covidnega PCT potrdila.

Do vseh omenjenih podatkov lahko državljani dostopamo z digitalnim potrdilom oz. s tako imenovano mobilno digitalno identiteto smsPASS.

Dostop do podatkov na portalu zVem omogočajo digitalna potrdila, ki so SIGEN-CA, HALCOM-CA, Postar-CA in SIGOV-CA, ki jih marsikdo že ima. Ta potrdila omogočajo dostop do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave.

Postopek pridobitve digitalne identitete smsPASS je možno opraviti na cepilnih mestih, pri čemer se osebam, ki se cepijo, ni potrebno predhodno naročati; na upravnih enotah, uradih Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), centrih za socialno delo, ali na vložišču ministrstva za pravosodje.

Na mestu za oddajo se je potrebno identificirati z veljavnim osebnim dokumentom s fotografijo. Pri oddaji obrazca bodo državljanom na voljo za pomoč javni uslužbenci iz prej omenjenih inštitucij in lokalnih skupnosti oz. občin. Ministrstvi za zdravje in javno upravo sta pripravili informativno zloženko, ki bo prikazovala celoten postopek.

Ko bo posameznik enkrat prevzel digitalno identiteto, bo lahko dostopal do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave, je poudaril minister Poklukar in dodal, da je digitalna identiteta prvi korak digitalizacije ne le zdravstva, temveč tudi drugih področij v Sloveniji.

Minister je vsem državljanom svetoval, naj se ob kakršnih koli težavah pri pridobivanju digitalnega covidnih PCT potrdil obrnejo na ministrstvo za javno upravo, cepilne centre, upravne enote, Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) ali na centre za socialno delo.

Vsi se bodo trudili, da bodo postopki hitri in enostavni in da se vsem državljanom omogoči pridobitev digitalnega covidnega PCT potrdila.

Ob koncu je vse prebivalce Slovenije pozval k solidarnosti in k medsebojni pomoči soljudi pri pridobivanju digitalnih PCT potrdil.

Vir: GOV.SI

M. D.