Ustavna obtožba proti Janezu Janši padla

Premier Janez Janša v parlamentu. (vir: Zajem zaslona)

Ustavna obtožba proti premierju Janezu Janši je v državnem zboru padla. Za je glasovalo 42 poslancev, 44 jih je bilo proti. V dvorani je bilo navzočih 87 poslancev, vnovič se je izkazalo, da opozicija nima potrebnih glasov, pa tudi argumentov in programa ne.

Dolenjska poslanka Anja Bah Žibert je to komentirala:

“Po vseh neuspešnih “podvigih” (konstruktivna nezaupnica vladi RS, predlog ustavni obtožbi Janeza Janše, interpelacije), ki so eno samo nagajanje in kraja dragocenega časa, bi bil skrajni čas, da se KUL druščina strezni in začne sodelovati. Njihova razdiralna politika nima prihodnosti!”

Za je glasovalo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Proti je bilo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijske SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin. Poslanec DeSUS Franc Jurša je bil vzdržan.

Premier Janša je dejal, da je v ustavni obtožbi “toliko absurdnih stvari, da na vse niti nima smisla odgovarjati, tudi se nima smisla prepirati okoli tega“. Sejo je takoj po svojem nagovoru zapustil in ob glasovanju ni bil navzoč.

V približno deveturni razpravi se je tudi izkazalo, da je bila razprava o očitkih premierju vsebinsko izredno prazna. Temeljila je le na t. i. proti Janša argumentih, kar je tudi, kot kaže, edini program Kula. Veliko je bilo tudi dezinformacij.

M. D.