Uskladitve pokojnin prihodnji mesec ne bo

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).

Zavod za pokojninsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) opozarja, da se na spletu pojavljalo lažne informacije glede datuma uskladitve oz. indeksacije pokojnin. Namen lažne informacije je, da s preusmeritvijo na spletno stran povečuje njeno število obiskov. Izredna uskladitev pokojnin sicer velja od februarskega izplačila, so spomnili.

 

Oglasne pasice, v katerih se pojavlja lažna informacija, sicer navajajo, da se bodo pokojnine usklajevale z začetkom naslednjega meseca. Namenjene pa so preusmeritvi bralca na zunanjo spletno stran.

Na Zpizu so zato spomnili, da so februarja sprejeli sklep o uskladitvi pokojninskih in drugih prejemkov v višini 5,2 odstotka od 1. januarja 2023. To se upošteva od februarskega izplačila, so navedli.

Skladno z novelo zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2023 in 2024 pa je predvideno še, da se bo v naslednjem letu upokojencem in prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja v novembru in decembru 2023 zagotovilo še izplačilo povečanega dela prejemkov v višini 1,8 odstotka od prejemka iz oktobra 2023.

Upokojencem in prejemnikom nadomestil bo ob tem izplačan še zimski letni dodatek v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka v letu 2023, so dodali na zavodu.

A. V.