Urban Boben: “Rad bi sodeloval in pomagal pri razvoju Suhe krajine”

Urban Boben

Urban Boben živi na Žvirčah, v vasi, ki je v Krajevni skupnosti (KS) Hinje največja. Vsak dan se vozi na delo v Ljubljano, kjer je vodja poslovalnice. Je predsednik Društva vaščanov Žvirče, predsednik Športnega društva Krajna, podpredsednik Občinskega odbora Slovenske demokratske stranke (SDS), član Gasilskega društva (GD) Hinje in član RK. V prostem času se rad ukvarja s športom, kot je igranje nogometa, obožuje hojo v hribe.

Zanj beseda nemogoče ne obstaja, ker je poln adrenalina.

V GD Hinje je včlanjen od lani. V društvo se je vključil zato, ker rad pomaga in sodeluje povsod, kjer je treba kaj postoriti. Tako se je trikrat udeležil gašenja na Krasu in nikoli ni omahoval ali naj gre ali ne.

O gašenju požara na Krasu

Delodajalec mu je v ta namen dal proste dneve brez problema. “O stanju na Krasu je bilo v času požara že dosti povedanega, toda, če tega nisi doživel, si ne moreš predstavljati, kakšne razmere so bile. Enkrat je naša ekipa komaj ušla katastrofi. Takrat je bilo uničene veliko opreme, ker je ni bilo časa umakniti, saj smo reševali svoja življenja,” je povedal Urban Boben.

O kandidaturi za občinski svet 

Letos se je odločil kandidirati v Občinski svet Občine Žužemberk, na listi SDS. Pri tem poudarja: “Rad bi sodeloval in pomagal pri razvoju Suhe krajine. Živeti nekje na obrobju, kjer so kraji (KS Hinje) določeno infrastrukturo dobili šele z osamosvojitvijo Slovenije, je v današnjem tehnološko razvojnem času kar težko. Menim, da bi se morala lokalna skupnost bolj zavzeto prijavljati na razpise, ki jih financira EU. Izkoristiti je potrebno prav vse,” pojasnjuje Urban.

Dodaja, da občina Žužemberk sama sicer ne more v celoti zadostiti določenih projektov, ki so nujni, da bi mladi v okolju, kjer odraščajo, tudi v naprej videli določen potencial. Glede sodelovanja na relaciji občina – država pa v svojem kraju vidi bore malo.

Občina se je potrudila in trajalo je skoraj ves mandat zdajšnjega župana Jožeta Papeža, da so vložili vso potrebno dokumentacijo za posodobitev državne ceste Smuka – Žvirče – Videm. Ta je namreč že kar nekaj časa v načrtu in kot kaže, tudi še bo. Preveč je nepotrebne papirologije, pa pridobivanja raznih soglasij, kar izvajanje projekta samo zavlačuje.

Načrti

“Moja želja je, da bi se mladi boj povezovali na kulturnem in športnem področju. V ta namen bo potrebno zgraditi še kakšen objekt v ta namen, pa dom starejših občanov je v občini tudi nujno potreben,” je odločen Urban Boben. Nasploh je potrebno ohranjati vse, kar kraji na levem in desnem bregu Krke nudijo. Vsak zaselek ima drugačne želje in potrebe.

Zato Urban poudarja, da bo v primeru izvolitve za občinskega svetnika iz okolja, kjer živi, v lokalno skupnost posredoval ideje, zahteve in predloge vseh krajanov, ki mu bodo izkazali zaupanje.

Urban Boben za žužemberški občinski svet kandidira na listi 7 (SDS), pod zaporedno št. 3.

A. L.