Uničiti, kar se uničiti da: Uničujejo poklic medicinske sestre, jih bodo uvozili iz Srbije ali tretjih držav?

(vir: pixabay.com)

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki so ga zgolj po politični liniji, ne pa tudi po strokovni plati, izstrelili iz Semenarne Ljubljana, je kmalu po nastopu ministrske funkcije oziroma maja letos podpisal pravilnik o kompetencah v zdravstveni negi, s katerim uničuje poklic srednje medicinske sestre. Slednje je namreč spravil na raven bolničark, zaradi česar imajo v zdravstvenih ustanovah ogromne težave.

Iz posameznih zdravstvenih zavodov je že slišati, da bodo srednje medicinske sestre odpuščali in na novo zaposlovali, pri tem viri napovedujejo nove zaposlitve iz Srbije, kamor je pred dnevi odšel Marjan Šarec in je tamkajšnji kader že vabil v Slovenijo. Nekateri navajajo tudi t. i. kader iz t. i. tretjih držav.

Aleš Šabader (vir: Zdravstveni portal)

Srednje medicinske sestre po maja sprejetem pravilniku, ki ga je podpisal Šabader, ne smejo več odstranjevati niti šivov ali oskrbovati kroničnih ran, nameščati intravenozna kanila in aplicirati zdravila, delat iv dializi, izvajati EKG in podobno. Vse to so delale doslej. Po novem naj bi ta dela izvajale le diplomirane medicinske sestre, to je tiste s končano visokošolsko izobrazbo in pridobljeno sedmo stopnjo izobrazbe.

Zato se v praksi že pojavljajo novice, da bodo srednje medicinske sestre, ki imajo tudi po več desetletij delovnih izkušenj in prakse in svoje delo dobro opravljajo, v zdravstvenih zavodih, tudi ambulantah, začeli odpuščati.

Takšnemu pravilniku, kot ga je podpisal Šarčev minister, v zdravniškem sindikatu Fides ostro nasprotujejo. Predsednik Konrad Kuštrin je že napovedal, da zahtevajo, da Šabeder pravilnik nemudoma odpravi, sicer bodo v Fidesu zahtevali njegov odstop. Pred podpisom pravilnika z zdravniki sploh niso usklajevali.

Kuštrin, ki kot zdravnik prihaja iz Splošne bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici, je še razkril, da so se v šempetrski bolnišnici dogovorili, da bodo delo opravljali po starem, ne glede na Šabedrov pravilnik. »Slaba zdravstvena nega lahko poruši ves trud, ki ga zdravniki vložimo v zdravljenje bolnika,« je opozoril. In dodal, da je ta ključna za uspešno zdravljenje bolnikov.

Kako so to uredili v novomeški bolnišnici, zaenkrat ni znano.

Na to, da Šabedrov pravilnik vodi v kaos in onemogoča organizacijo dela, kakršna je bila pred sprejetjem pravilnika, opozarja tudi Zdenka Čebašek – Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Zaradi tega je lahko ogrožena varnost bolnikov, dodaja.

Ob vsem tem se zato postavlja vprašanje, kdo je napisal pravilnik o kompetencah in s kakšnim namenom, če zdravniki in stroka o tem nič ne vedo, niso pri tem sodelovali in temu tudi nasprotujejo.

Kako zatirajo medicinske sestre v vladi Marjana Šarca – Šabader je namreč njegova osebna izbira, kaže tudi podatek, da srednje medicinske sestre, ki doslej več kot 50 odstotkov delovnega časa niso opravljale del diplomiranih medicinskih sester, ne bodo razporejene na višja delovna mesta. Hkrati pa so jim zdaj prepovedali opravljanje že navedenih del, tudi tistih, ki so se jih skozi dolgoletno delovno prakso priučile in niso nobena znanost.

Ob vsem tem pa vlada, s Šarcem in ministrom Šabedrom na čelu, ne stori ničesar, da bi odpravili korupcijo v zdravstvu, zaradi katere iz sistema odteka na stotine milijonov evrov in zaradi katere bogatijo izbrani posamezniki. Koalicija je obljubila tudi skrajšanje čakalnih vrst. Tudi tu je ostalo zgolj pri obljubah.

C. R.