Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran

(vir: FB)

Po daljši bolezni je umrl upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. Alojz Uran, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Skupina na Facebooku Podpora Alojzu Uranu je hkrati sporočila, da “ni trpel, poslovil se je mirno, spokojno in v tihoti.”

Msgr. Alojz Uran se je rodil leta 1945 v Spodnjih Gameljnah nad Ljubljano kot tretji otrok kmečkih staršev. Leta 1964 je maturiral na bežigrajski gimnaziji, nato je študiral na teološki fakulteti. Po končanem študiju ga je 29. junija 1970 takratni ljubljanski nadškof Jožef Pogačnik posvetil v duhovnika.

Leta 1977 je postal rektor malega semenišča pri sv. Petru v Ljubljani, tri leta kasneje pa je bil imenovan za župnika v župniji Ljubljana – Šentvid.

Papež Janez Pavel II. ga je 16. decembra 1992 imenoval za ljubljanskega pomožnega škofa, 6. januarja 1993 pa je bil posvečen v Rimu izpod rok papeža Janeza Pavla II.

Bil je član Škofijskega in Medškofijskega katehetskega sveta, član in voditelj Komisije za duhovne poklice ter predavatelj na Teološko-pastoralni šoli. Pripravljal je tudi prvi papežev obisk leta 1996.

Od leta 2000 do 2006 je bil delegat Slovenske škofovske konference za Slovence po svetu. Papež Janez Pavel II. ga je oktobra 2004 imenoval za ljubljanskega nadškofa in metropolita. Leta 2007 je bil izvoljen za predsednika Slovenske škofovske konference. 28. novembra 2009 je papež Benedikt XVI. sprejel njegov odstop s položaja ljubljanskega nadškofa in metropolita, za katerega je zaprosil zaradi slabega zdravstvenega stanja. Na Tržaškem je živel do leta 2016 in se vrnil v Slovenijo. Življenjepis so objavili na spletni strani Radia Ognjišče.

V nadaljevanju objavljamo izjavo nadškofa masgr. Stanislava Zoreta, v kateri je poudaril: “Gospodu se zahvaljujemo za dar njegovega življenja”.

V tedniku Demokracija pa so s pokojnim msgr. Alojzom Uranom pred časom pripravili daljši intervju. Na voljo je v dveh delih, in sicer:

tukaj 1. del in tukaj 2. del

C. R.