Ukrajina: Velike težave ruske vojske, Putin pošilja plačance

Eden zadnjih ruskih napadov na Harkov, drugo največje ukrajinsko mesto.

Večji del ruskih sil se je umaknil iz kijevske regije, dva bataljona naj bi se po velikih izgubah umaknila v Belorusijo. Ukrajinci so ponoči še utrdili nadzor nad razmerami v regiji Kijev, ruska skupina Wagner se je napotila na vzhod Ukrajine, pričakujejo, da bodi tja napotili tudi več kot tisoč plačancev, vključno z najvišjimi voditeljev organizacije. Ruska vojska ima sicer v Ukrajini težave pri napredovanju, saj so ukrajinske sile uspešno odbile več ruskih napadov in izvedle nekaj protinapadov.

Ponoči so bile eksplozije v Harkovu in Khersonu. Satelitski posnetki kažejo obsežne požare 4 km zahodno od černobilske jedrske elektrarne.

Ruski mediji poročajo, da naj bi v Mariupol prišel čečenski vodja Ramzan Kadirov, ki je blizu Putinu. Borcem naj bi predal borbeni duh, medtem ko se ti bojujejo za pomembno strateško mesto na jugu Ukrajine.

Razmere v obleganem pristaniškem mestu Mariupol so po navedbah Kijeva katastrofalne,  umrlo je okoli pet tisoč ljudi, število žrtev pa bi bilo lahko še mnogo višje. O uničenju poročajo tudi iz drugega največjega mesta Harkov, ki je za zdaj deležno oskrbe.

Humanitarne razmere so najhujše prav v Mariupolu, kjer je v nečloveških razmerah obtičalo okoli 160 tisoč civilistov, ti nujno potrebujejo hrano, vodo in zdravila. Mesto je tarča nenehnega ruskega obstreljevanja.

O uničenju poročajo tudi iz vzhodnoukrajinskega mesta Harkov. Obstreljujejo jih iz zraka in s topništvom. Doslej je bilo uničenih skoraj 1180 večnadstropnih stanovanjskih stavb. Ob tem je bilo uničenih tudi več kot 50 vrtcev, skoraj 70 šol in 15 bolnišnic. Rusi so v zadnjih 24 urah skoraj 60-krat obstreljevale s topništvom in minometi. Mesto je zapustilo približno 30 odstotkov prebivalstva, vendar se je nekaj ljudi vrnilo.

Satelitski posnetki 4 km zahodno od černobilske jedrske elektrarne
Ruske enote v tovarni Satelit v Mariupolu.
Ukrajina, zemljevid, 29. 3. 2022

Vir: liveuamap.com

M. D.