Ukrajina: Srečanje z ukrajinskim predsednikom države in predsednikom vlade

Evropski državniki ob srečanju z ukrajinskim predsednikom države in predsednikom vlade. (vir: Zajem zaslona)

Predsedniki slovenske, poljske in češke vlade, Janez Janša, Mateusz Morawiecki, Petr Fiala, ter  Jaroslaw Kaczyński, predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske, so sinoči, na 19. dan ruskega napada na Ukrajino, po celodnevnem potovanju z vlakom prispeli v Kijev.

Kot predstavniki Evropskega sveta so srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Shmyhalom.

Sestanek voditeljev

Izredna nevarna misija štirih pogumnih državnikov v svetu izredno odmeva, novinarji o tem poročajo z velikim spoštovanjem. To so tudi prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali Kijev.

Sinočnji dogodki ob obisku:

21:50: Pogovor Janeza Janše in ostalih srednjeevropskih predsednikov vlad z ukrajinskim predsednikom vlade Shymalom in predsednikom Zelenskim. Pogovor je v živo oddajala poljska televizija TVP.

22:40: Novinarska konferenca, Zelenski se jim je zahvalil za pogum in podporo. “Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo.”

Janša: “Tu smo zato, da izrazimo občudovanje vašemu boju, s katerim uničujete mit o neuničljivi Rusiji. Ne branite samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali. Želimo vam prenesti tudi enotnost EU v podpori vašemu boju in vaši suverenosti (…) Tu smo tudi zato, da vam sporočimo, da bodite pogumni, Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU.”

Janša je še povedal, da ga je na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila.

Vojna v Ukrajini:

 • Iz Ukrajine je doslej odšlo približno 3 milijone beguncev.
 • Biden je podpisal proračunski paket s 13,6 milijarde dolarjev za pomoč Ukrajini.
 • Ponoči je britanska obveščevalna služba sporočila, da Rusija prerazporeja svoje sile iz vzhodne regije, Pacifiške flote in Armenije.
 • Ponoči so več ur ciljno obstreljevali stanovanjske četrti v kraju Kharkov.

Putinova vojska je napadala tudi v zadnjih urah. Ukrajinska vojska pa je tudi včeraj ubranila več ruskih ciljev, med drugim tudi ob reki Irpin, severno od Kijeva.

 • Putinovi so napadali mesta Lviv in Mykolaiva, ranjenih je bilo več deset ljudi, med njimi tudi otroci.
 • Ukrajinski droni so uničili več ruskih tankov in ostale ruske vojaške opreme.
 • Putinova mornarica je včeraj napredovala na območju Odese, kar so pokazali satelitski posnetki.
 • Dve ruski raketi sta zadeli letališče v mestu Dnipro.
 • Putinove enote so zasedle bolnišnico v kraju Mariupol.
 • Iz Mariupola se je včeraj na pot odpravilo okoli 4000 avtomobil, polovica jih je nato obstala.
 • V Kijevski regiji je bila včeraj ubita ukrajinska novinarka Oleksandra Kuvshynova, to je bila že tretja smrt novinarjev v Ukrajini.
 • Včeraj je umrl tudi snemalec tv-hiše Fox, Pierre Zakrzewski, dopisnik Benjamin Hall je bil ranjen in se bori za življenje.

Zelenski je povedal, da želi Putin uničiti ukrajinsko ljudstvo. Putinove sil vsak dan bombardirajo ukrajinsko infrastrukturo.

Na napadenih območjih je bilo tudi včeraj več požarov.

General Wesley Clark je četverico primerjal z ameriško trojko v Londonu med drugo svetovno vojno. Šlo je za ameriške politike Harryja Hopkinsa, Johna Winanta in Williama Bullitta, ki so v času začetka vojne med Nemčijo in Anglijo prišli v London in so se zavzemali za vstop ZDA v vojno in za pomoč Veliki Britaniji.

V Bruslju so potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice premierjev, da obiščejo Kijev, nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen.

Še nekaj zadnjih fotografij:

Ukrajina, zemljevid, 16. marec 2022
Območje mesta Mykolaiv
Nočni napad v Kartuvu
Rusko premeščanje sil (vir: satelitski posnetki)

Vir: liveuamap.com

Srečanje voditeljev (vir: Zajem zaslona)

A. L.