Ukrajina: Razmere zelo napete, ključne bodo naslednje ure

Satelitski posnetki prikazujejo dolgo linijo ruskih enot na cesti izven Prybirs'ka v Kijevski regiji, približno 70 km severno od Kijeva.

Razmere v Ukrajini so zelo napete, nebo so tudi to noč osvetljevali izstrelki, napeto je tudi v Kijevu, a ruske sile ga kljub nekaterim drugačnim trditvam niso povsem obkolile, je sinoči zatrdil župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko.

Ukrajinski predsednik Zelenski je britanskemu predsedniku vlade Johnsonu v nočnem telefonskem pogovoru povedal, da je naslednjih 24 ur ključno obdobje za Ukrajino.

Iz mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA sporočajo, da sta med rusko invazijo poškodovana dva ukrajinska jedrska objekta.

Ukrajina je Meddržavnem sodišču v Haagu vložila pritožbo zoper Rusijo, ki mora odgovarjati za manipuliranje s pojmom genocid pri upravičevanju agresije, zahtevajo nujno odločitev, s katero bi Rusiji naložili, naj takoj preneha z vojaškimi aktivnostmi.

Iz Ukrajine je odšlo okoli 400 tisoč prebivalcev, žene in otroci, moški ostajajo v boju za domovino. V številnih evropskih mestih, v Kanadi in tudi v Rusiji so bile včeraj demonstracije proti ruski agresiji, na solidarnostnem shodu v Berlinu se je, npr., zbralo več kot 100 tisoč demonstrantov.

Ruske sile četrti dan napada na Ukrajino niso poročale o uspehih. Predstavniki Rusije in Ukrajine naj bi sicer prvič od začetka napada sedli za pogajalsko mizo, a so v Kijevu skeptični. Medtem je EU zaprla zračni prostor za ruska letala ter napovedala financiranje orožja za Ukrajino. Zračni prostor je zaprla tudi Kanada.

Države pošiljajo pomoč Ukrajini, tako denarno kot tudi v vojaški opremi.

EU bo v pomoč Ukrajini po ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Za orožje za Ukrajino bo namenila 450 milijonov evrov. Zaprla je svoj zračni prostor za vsa ruska letala, prepovedala delovanje ruskim medijem v državni lasti in nekatere ruske banke izključila iz mednarodnega bančnega sistema Swift. Ukrepom za izključitev ruskih bank iz Swifta se je pridružila tudi Japonska.

Z ostrimi sankcijami bodo ukrepali tudi proti Belorusiji.

Države skupine G7 (Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in ZDA) so včeraj zagrozile s sprejetjem novih sankcij proti Rusiji, če Rusija ne bo končala operacij v Ukrajini.

Ne bodo priznali ruskih vojaških dosežkov v Ukrajini, ki bi privedli do “kakršnekoli spremembe statusa”, kot je priključitev ozemlja, so še sporočili.

Bruselj pričakuje več kot sedem milijonov razseljenih Ukrajincev.

Nočna dogajanja

Ukrajinska vojska je uničila rusko vojaško kolono v bližini Makariva v kijevski regiji.

Rusija je izvedla zračni napad na most na reki Oskil v Kupyansku.

Ukrajinska vojska se je vrnila v Volnovakho, potem ko je na kratko izgubila nadzor.

O glasni eksploziji so poročali z območja letališča v Kharkivu.

Satelitski posnetki prikazujejo dolgo linijo ruskih enot na cesti izven Prybirs’ka, približno 70 km severno od Kijeva.

Ukrajinski zunanji minister je potrdil, da so Rusi na letališču Hostomel uničili Antonovo letalo An-225 Mriya. To je bilo največje letalo na svetu.

Sprotno dogajanje lahko spremljamo na povezavi: Najnovejše novice na zemljevidu v živo – liveuamap.com

M. D.